Dođite na “bodulsko putovanje”, izaberite najljepši brk

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, predstavila je bogat program ovogodišnje Noći muzeja koja se održava 25. siječnja. Pozvala je zainteresirane da se uoči manifestacije, u subotu, odazovu kulturno-zabavnom programu pod nazivom “Bodulsko putovanje” na brodu Premuda na redovnoj brodskoj liniji Zadar – Mali Iž – Veli Iž – Rava – Zadar.

Polazak broda sa zadarske rive je u 16 sati, a povratak u Zadar je u 20.15 sati. Na brodu će biti priređen kulturno-zabavni program uz pjesme klape Mali Iž iz Malog Iža i klape Slanac iz Velog Iža, nastup glumice amaterke Maje Marijan i otočkih pjesnika Slavka Govorčina i Ane Trninić. Putnici će moći degustirati i brudet pripremljen na tradicionalan način, kojeg će spremiti kuhar Renato Kraljev.

U brodskom salonu biti će otvorena izložba fotografija iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja koje prikazuju proces izrade iške keramike. Iška keramika je proglašena kulturnim dobrom 2009., a ove će se godine na inicijativu Narodnog muzeja Zadar i Ministarstva kulture RH kandidirati za UNESCOVU listu zaštićenih kulturnih dobara te je ovo prilika da se javnost upozna s njenim značenjem u lokalnoj tradicijskoj kulturi a i šire te da nane svoje pravo mjesto i u suvremenoj kulturi.

Kako navode organizatori, predstavljanje ovog važnog segmenta tradicijske baštine na brodskoj liniji od Zadra do otoka Iza i Rave senzibilizirat će prvenstveno putnike za ovu tematiku i obogatiti njihov kratki boravak na brodu.

U ponedjeljak u Kneževoj palači održat će se izložba crteža i skica Ratna priča generala Franje Feldija. Bit će predstavljena knjiga “Samostalni vod”  Tomislava Marijana Bilosnića. Održat će se skupna izložba fotografija nastalih tijekom Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije. U Kneževoj palači također će se promovirati pjesma posvećena operaciji Maslenica u izvođenju grupe “ZA VAS” udruge Hrvatska sloga. Slijedi projekcija slajdova i video snimki ratnih događanja “Maslenica 1993. – 2013.” u produkciji udruge Hrvatska sloga i Narodnog muzeja Zadar te nastup klape Sv. Juraj HRM.

Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar u tjednu Noći muzeja otvara izložbe dvojice zadarskih umjetnika, slikara Tomislava Čerine, i fotografa Željka Karavide.

U četvrtak, u 18. 30 sati u sklopu akcije MUZEJ U ŠKOLI OŠ “Zadarski otoci” i Narodni muzej Zadar organiziraju kulturno – umjetnički program i izložbu “Kako je to nekad bilo”, u O.Š. “Zadarski otoci”. U okviru programa i izložbe, a na temu tradicijska kultura i kultura mira biti će prikazan izbor učeničkih fotografija i fotografija iz predstave Narodnog muzeja Zadar u Kazalištu lutaka Zadar “Na dobro vam došla Badnja večer” koja se održala u prosincu 2012., a o kulturi mira predavanje će održati svećenik. Nastup će održati i KUD Polača i diplar.

U Etnološkom odjelu, u petak u 18 sati održat će se otvorenje izložbe “Nošnja – simbol – status” – nošnja sjeverne Dalmacije kao pokazatelj odnosa između muškarca i žene.

U petak slijedi izbor najljepšeg brka Noći muzeja pod nazivom “Brka mi moga” – posjetitelji biraju. U Etnološkom odjelu biti će izložene fotografije brkova koje pod šifrom zainteresirani građani mogu poslati do četvrtka 24. siječnja na e-mail adresu: [email protected] ili direktno u Etnološki odjel na Narodnom trgu od ponedjeljka do subote od 9 do 20 sati i nedjeljom od 9 do 15 sati.

U Noći muzeja posjetitelji će tajnim glasovanjem do 23 sata moći birati najbolji brk izložen putem fotografija. U ponoć će biti objavljeni pobjednici kojima će se dodijeliti nagrade. 1. nagrada je večera za dvoje u konobi “Skoblar”,. 2. nagrada su 2 brijačko-frizerska tretmana, 3. nagrada su dva pića u caffe baru “Lovre”.

U Muzeju grada Zadra u petak u 18 sati održat će se izložba reprodukcija litografije “Riegerov prikaz Istre i Dalmacije iz 1857. godine”. Istog dana u 19 sati, u suradnji Udruge osoba oštećena sluha Zadar i Narodnog muzeja Zadar organizira se stručno vodstvo osoba s oštećenim sluhom kroz izložbe odjela Muzej grada Zadra uz pomoć tumača hrvatskog znakovnog jezika.

U Prirodoslovnom odjelu tijekom Noći muzeja održat će se projekcija fotografija “Baršunasti let – danji leptiri”. Radi se o virtualnom prikazu dnevnih leptira Hrvatske. Ova prezentacija uvod je u izložbu o dnevnim leptirima koja će se ove godine pripremati, a postaviti tijekom sljedeće godine.

Uz navedeni program, posjetitelji mogu razgledati stalne postave svih odjela muzeja: u Prirodoslovnom odjelu “Flora i fauna Jadrana”; u Etnološkom odjelu “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije”; u odjelu Muzej grada Zadra izložba “Ifigenija – povijest jedne restauracije” i postavi “Uspomene iz jednog Zadra” te “Portreti od 17. do 19. stoljeća”; u Kneževoj palači “Pomorsko nasljeđe”. Također se mogu razgledati postavi u područnoj kulturno-povijesnoj zbirci Mali Iž te u područnoj etnografskoj zbirci Veli Iž.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...