Afganistanski ratni vođa obećao lekciju NATO-u

Jedan od vođa afganistanske pobune Gulbudin Hekmatjar upozorio je u intervjuu za Daily Telegraph postrojbe NATO-a na napade koji će im biti lekcija prije njihova povlačenja predviđenog za 2014. Prije povlačenja mudžahedini žele dati lekciju osvajačima da se ne pomisle vratiti, rekao je.

Strane postrojbe raspoređene u Afganistanu 2001. nisu uspjele i stanje se svakim danom pogoršava, ocijenio je vođa milicije Hezb-i-Islami, koji su uz talibane druga najveća organizacija afganistanskih pobunjenika.

Ne razumijem kako britansko javno mnijenje može pristati slati djecu u sigurnu smrt kako bi udovoljili američkim generalima, rekao je.

S 9.000 vojnika u Afganistanu Velika Britanija ima drugi najbrojniji kontingent NATO-ovih snaga. Hekmatjar je također optužio britanskog princa Harryja, trenutačno raspoređenog u Afganistanu, da je došao u tu zemlju kao pijani šakal ubijati nevine Afganistance.

Kada su 1996. stupili na vlast, talibani su ženama maksimalno smanjili prava. Ipak, danas više od 8,4 milijuna djece ide u školu, od čega 39 posto djevojčica, prema podacima ministarstva obrazovanja u Kabulu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...