Ako se ne ispune ekološki uvjeti, može se trajno naštetiti javnom dobru

Zadarska udruga Eko-Zadar jedna je od potpisnica komentara na nacrt Zakona o strateškim investicijama u RH, koje je niz organizacija civilnog društva u Hrvatskoj uputilo Ministarstvu gospodarstva.

– Svaki investicijski projekt može biti ekološki upitan, a pogotovo ako se prilikom njegovog donošenja može preskočiti pravna procedura RH. Ako se ne ispune svi ekološki uvjeti, može se dugoročno naštetiti naslijeđenom javnom dobru, rekla je Atana Grbić, predsjednica udruge Eko Zadar. Dodala je da je novi Zakon o investicijama prostitucija javnim dobrima kojima Vlada nije vlasnik jer ona nadilaze svaku vlast, piše Zadarski list.

 

Loše investicije 

– Zakon o golfu je bio nešto najbrutalnije i najodvratnije što smo mogli vidjeti, a ovaj zakon je još gori. Naime, Zakon o golfu nije imao veze s golfom već s apartmanizacijom, istaknula je Grbić. Dodala je da na zadarskom području imamo dva primjera loših investicija – Tvornica glinice u Obrovcu te moguća cementara na Zrmanji. Zaključila je da će vrlo brzo doći dan da će se prilikom bilo kakve investicije uzimati u obzir koliko će te investicije trošiti naših resursa bilo prostornih, bilo vodnih…

– Ne sumnjamo u dobru namjeru Ministarstva gospodarstva da potakne investicije i osigura gospodarski rast i zapošljavanje, ali jasno je iz dosadašnje reakcije javnosti da ta namjera nije dovoljno dobro pretočena u djelo i da je potrebno i proceduralno i suštinski načiniti određene izmjene kako bi se ojačali zaštitni mehanizmi prema javnim dobrima koje predviđa Ustav i Zakoni RH, stoji u komentaru niza organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. Oni nedopustivim smatraju da se ovaj Zakon gura u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu i parlamentarnu raspravu te očitovanja drugih tijela državne uprave.

Dalje navode da ono najvrjednije što imamo, a to su prirodni resursi, ne možemo prepustiti proizvoljnim tumačenjima i hitnim procedurama i zato je nužno produžiti rok za javnu raspravu, ne samo kako bi stručna i ostala zainteresirana javnost mogla sudjelovati, nego kako bi Ministarstvo gospodarstva uspjelo iskomunicirati svoje namjere i pretočiti ih u strategiju stvaranja investicijske klime.

 

Prekratka javna rasprava

– Ovim putem želimo ukazati i na očiglednu nezakonitost u samom postupku donošenja predmetnog propisa. Naime, Zakon o zaštiti okoliša propisuje minimalni rok od 30 dana za sudjelovanje javnosti u postupku izrade zakona i provedbenih propisa koji bi mogli imati znatan utjecaj na okoliš. Međutim, nacrt prijedloga Zakona o strateškim investicijama bio je na javnoj raspravi u razdoblju od 15. siječnja do 24. siječnja 2013. godine, što je svega 10 dana. Takvo postupanje smatramo apsolutno neprimjerenim. Što se tiče samog sadržaja nacrta zakona, smatramo kako su nedovoljno objašnjene i nesvrhovite te se čini kako se ovim propisom želi nadomjestiti ukinuti Zakon o igralištima za golf, upozorili su iz organiziranih udruga.

Mišljenja su da je Zakon o strateškim investicijama također podloga za korupciju, da se investitora ponovo stavlja u povoljniji položaj te da se ugrožava očuvanje naših najvrednijih dobara – poljoprivrednih zemljišta i šuma te okoliša, te će kao takav davati prednost investicijama pred očuvanjem prethodno navedenih dobara i prava. Budući da je javna rasprava o Zakonu „odrađena” u samo 10 dana smatraju da je time nadležno ministarstvo prekršilo i načela otvorenosti i odgovornosti te načelo djelotvornosti.

– Budući da je Ministarstvo gospodarstva samo skratilo cijeli postupak javne rasprave koji je uobičajen za propise ove važnosti, očigledno je kako se ne može govoriti o otvorenosti za savjetovanje s javnosti. Isto tako, takvim postupkom Ministarstvo pokazuje i stanovitu neodgovornost, jer riskira izniman otpor javnosti već samim time što nije predvidjelo široku javnu raspravu koja bi dopustila da sve zainteresirane strane izraze svoj stav. Ponavljamo, javna rasprava bila je organizirana u svega 10 dana, istaknuli su iz udruga. Time ovaj zakon, umjesto da promiče, zapravo ugrožava razvojne potencijale hrvatskog društva, zaključili su predstavnici civilnih udruga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...