Amazonska šuma ugrožena zbog velikih suša!

Klimatske promjene opasno prijete “plućima svijeta”. Amazonska šuma odumire zbog velike suše, koja je započela 2005. godine, pokazalo je istraživanje koje je provela američka NASA.

Znanstvenici su u istraživanju koristili podatke prikupljene satelitima, te mjerili razine padalina, vlažnosti zraka, kao i strukturu šumskog pokrova. Utvrdili su da je tijekom ljeta 2005. godine jakoj suši izloženo čak 70 milijuna hektara amazonske šume.

Samo pet godina kasnije, 2010. godine, stigla je nova velika suša. No, dio Amazone koji je bio zahvaćen sušom iz 2005. do tada se nije stigao oporaviti. Šteta koja je nastala je praktički nemjerljiva.

“Najveće iznenađenje za nas je bilo što su se efekti suše zadržali godinama nakon 2005. Očekivali smo da će se šuma oporaviti nakon godinu dana, da će krenuti novi rast. No, šteta je bila tolika da se Amazona do 2010. nije uspjela oporaviti”, kaže Yadvinder Malhi sa Sveučilišta u Oxfordu.

Postalo je stoga jasno da su prašume posebno ugrožene globalnim zagrijavanjem. Velike suše dovode do požara, kao i do odumiranja stabala, iz kojih se onda u atmosferu otpuštaju velike količine ugljičnog dioksida. Sve to može vrlo lako narušiti delikatnu ravnotežu Zemljinog ekosustava.

“Prema rezultatima do kojih smo došli, ako se velike suše nastave pojavljivati svakih pet do deset godina, veliki dio Amazone bit će trajno oštećen. Oporavak će biti vrlo spor”, kaže Sassan Saatchi iz NASA-e, lider istraživačkog tima koji je došao do zabrinjavajućih podataka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...