Belgijski turisti pokazuju interes za hrvatsku obalu

Hrvatska bi tijekom 2013. godine mogla očekivati nešto veći broj turista iz Belgije. Tamošnji su se građani naime, tijekom siječnja mogli upoznati s najznačajnijim hrvatskim turističkim odredištima u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prvi pokazatelji za sada su pozitivni.

“Imamo pozitivne odjeke od turoperatera i agenata koji nam šalju upite i pitaju nas. Velik dio našeg posla otpada i na informiranje publike, primamo velik broj upita putem e-maila i telefonom, a najveći dio će biti odrađen tijekom sajma u Bruxellesu, koji započinje 31. siječnja. Ima posjećenost od više od 100 tisuća ljudi, koji su na neki način već donijeli odluku gdje će ljetovati. Onda samo dođu po zadnje informacije, brošure, auto-karte i tako dalje”, kaže nam direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Belgiji Ivan Novak. Sajam u Bruxellesu nije jedina aktivnost kojom se ovom tržištu nastoje približiti ljepote hrvatske obale i otoka. Novak nam otkriva kako su s pripremom sezone krenuli još prošle godine i to raznim akcijama i prezentacijama s turoperaterima, a promidžba i aktivnosti nastavljene su i u siječnju.

Tako je u jednom trgovačkom centru u Bruxellesu kojeg je posjetilo više od 150 tisuća ljudi, postavljen hrvatski štand. Zainteresirani su mogli dobiti sve informacije o Hrvatskoj i mogućnostima ljetovanja i turističkog boravka. A na tome, poručuje Novak, neće stati.

“Tako smo i nastavili. Svaki vikend u prvom i drugom mjesecu nam je radni. Imali smo lokalne sajmove s autobusnim prijevoznicima, koji su svakako vrlo značajni u dovođenju turista, posebice u terminu pred i post sezone jer je uglavnom riječ o osobama treće životne dobi, koji imaju puno više vremena i koji ne vole putovati u špici sezone, zatim po raznim udrugama, klubovima i tako dalje”, ističe Novak. U narednom razdoblju očekuju ih sajmovi u Luxemburgu, Antwerpenu i Bruxellesu te prezentacije u kojima će surađivati s hrvatskim regijama i županijama.

Jedna od posljednjih uspješno provedenih aktivnosti je emitiranje dvije reportaže o Hrvatskoj. Naime, u putopisnoj emisiji na belgijskoj državnoj televiziji u dva su navrata tijekom siječnja emitirane reportaže o gradu Splitu i životu na Mediteranu na hrvatski način, putovanje trajektima s otoka na otok te otok Korčulu, te o gradu i otoku Hvaru, Paklenim otocima, otoku Braču s Bolom i Pučišćima te dijelovima poluotoka Pelješca. Dalmacija je izabrana zbog posebnog razloga, otkriva Novak.

“Riječ je o emisiji koja je putopisnog karaktera. Vrlo je spontana. Voditeljica ide po gradu, razgovara s najjednostavnijim i najspontanijim ljudima, tako je jedan dio emisije sniman na tržnici u Splitu. Dakle, sniman je ovaj svakodnevni život običnih građana. Split je prikazan kao mediteranski grad, posebnog hrvatskog mediteranskog načina života i s jakim vlastitim i hrvatskim karakterom. Ljudi u Belgiji takve emisije vole i prepoznaju. Vole kad se priče ispričaju kroz ljude”, pojašnjava nam direktor predstavništva HTZ-a u Belgiji. Dodaje kako je belgijsko iskustvo pokazalo da nakon emisije o nekoj destinaciji, za nju redovno poraste interes u putničkim agencijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...