Besplatan tečaj glagoljice u Zadru!

Dario Tikulin iz Župe Sv. Ivana Krsititelja, predstavio nam je besplatni tečaj glagoljice koji 14. siječnja započinje u prostorijama zadarskog kluba Hrvatska sloga. Tikulin se inače bavi krasopisom, a voditi će i sam tečaj glagoljice.

– Tečaj počinje u idući ponedjeljak u 17:30 sati, a trajati će sat i pol vremena. Tako će se nastaviti jednom tjedno, sljedećih 7 ponedjeljaka. Prvi sat će se polaznike upoznati sa glagoljicom zadarskog područja, a sat nakon toga će ih se već početi podučavati vještini pisanja. Prošle godine održan je tečaj na kojem se pisalo na starinski način, trstikama i sipinim crnilom. Takav način pisanja je dosta zahtjevan pa ćemo ove godine proći na jednostavniji način – pisanje flomasterima. Inače se glagoljica tradicionalno piše tako da se okomite crte pišu debelom linijom, a vodoravne tankom. Kasnije je glagoljica modernizirana, ali mi ćemo na tečaju njegovati taj način koji pripada staroj folklornoj tradiciji, kazao je Tikulin.

Cilj ovog tečaja je upoznati ljude sa starim folklornim običajima, koji su postojali kako na selu, tako i u gradu, pa i u zadarskom Varošu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti osobno u Klubu ili telefonskim pozivom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...