Biograd u drugom svjetskom ratu – godine obnove i izgradnje

Izložbom pod nazivom “Biograd u drugom svjetskom ratu-godine obnove i izgradnje“ biogradski Zavičajni muzej pridružio se proslavi i obilježavanju Dana grada Biograda i blagdana Svete Stošije. Autorica ove izložbe profesorica Gorka Božulić priredila je velik i zahtijevan projekt koji je predstavljen u dva dijela.

Prigodom samog otvaranja izložbe u nazočnosti velikog broja uzvanika i posjetitelja, žitelja grada Biograda i okolnih mjesta, sve nazočne pozdravio je ravnatelj muzeja Draženko Samardžić. Ovom prigodom istaknuo je vrijednost izložbe i njezinu bogatu građu koja zauzima prostor čitavog drugog kata u muzeju. O samom značenju za grad i njegove žitelje ona je od neprocjenjive važnosti jer je dio povijesti koju valja kontinuirano povezivati, kako bi se u konačnici budućim generacijama mogla kompletno predstaviti, kazao je uz ostalo ravnatelj Samardžić. Izložba je dvojakog karaktera dodao je on, jer obuhvaća fotografije, te povijesne dokumente koji su priča za sebe, a u kojoj su mnogi žitelji ovoga kraja pronašli nešto ili nekoga od svojih, što je za mnoge i posebna tužna sentimentalna vrijednost.

Autorica izložbe profesorica i viša kustosica muzeja Gorka Božulić, kazala je kako ova izložba obuhvaća razdoblje od 1941. do 1990. godine, što je gledajući s povijesnog aspekta kratak period. No taj period prezentira doprinos ovoga grada i njegovog šireg područja u antifašističkoj borbi u kojoj su udareni temelji samostalne Hrvatske države, a koja se tako svrstala rame uz rame civiliziranih antifašističkih i antinacističkih snaga svjetskog ranga. I mada je riječ o relativno kratkom 50-godišnjem periodu ona su definitivno potresla svijet toga vremena. Počevši od Drugog svjetskog rata, svih njegovih strahota, te poratnih zbivanja, političkih podjela, obnove, izgradnje, kao i industrijalizacije zemlje i napora na međunarodnom političkom planu u cilju rješavanju sukoba putem mirne političke koegzistencije, možemo slobodno reći da su to godine koje su promijenile svijet.

Grad Biograd dao je svoj obol toj borbi protiv fažizma i nacionalizma, što potvrđuje i podatak da je s područja bivše općine Biograd poginulo njih 535, od čega samo iz grada Biograda 146 osoba. Tu se ne navode ostala stradanja kroz logore i slično, koja su opet priča za sebe. I nekolicina nazočnih na ovoj izložbi i sami su kao djeca bili zatočenici u logorima, a biogradski žitelji ostavili su nam u spomen i materijalne dokaze njihovih logoraških dana, od kojih se neki mogu vidjeti i na ovoj izložbi.

Izložba je podijeljena u dvije tematske cjeline, od kojih prva obuhvaća Drugi svjetski rat, dok druga cjelina govori o obnovi, izgradnji i drugim poratnim događajima. Iz toga razdoblja muzej posjeduje veliki fond originalne građe, koja se čuva u zbirci NOB-a, jednoj od 23 zbirke biogradskog muzeja.

Ponuđena građa ove izložbe dio je ukupnog fundusa muzeja, a mogu se vidjeti fotografije i predmeti koji govore o raznim događanjima toga vremena, poput partizanskih jedinica, logora, zbjega, zatim ordena, albuma, zastava, te izgradnje i prosperiteta na privrednom planu poput podizanja tvornica, osnivanja zadruga i slično.

Ovu izložbu i adekvatan popratni katalog priredila je Gorka Božulić, nakladnik je Zavičajni muzej Biograd, a pokroviteljstvo Ministarstvo kulture RH i Grad Biograd na moru. Uz ovu izložbu već narednih dana točnije za Dan muzeja u prostoru muzeja posjetitelji će moći pogledati još jednu iznimno vrijednu izložbu pod nazivom “Počeci suvremene hrvatske države“. J.F.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...