lag laura

Biograđani imaju najbolji LAG u Hrvatskoj!

Zadarski list
Tamni način

Na radionici o LEADER pristupu, koju je u Trogiru organizirala Europska komisija, LAG LAURA je istaknut kao jedan od najboljih LAG-ova u Hrvatskoj, a njegov voditelj Ivan Čupić pozvan da održi prezentaciju kao primjer dobrog funkcioniranja LAG-a.

– Radionica je održana u nazočnosti predstavnika Europske komisije, Europske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lokalnih akcijskih grupa i ostalih sudionika. Otvorio ju je Luka Čuljak, pomoćnik ministra poljoprivrede, govori Čupić, piše Zadarski list.

U Hrvatskoj je trenutačno registrirano 50 Lokalnih akcijskih grupa – LAG-ova, a važno je napomenuti da je LAG Laura, koja pokriva područje Biograda, Benkovca i 11 okolnih općina, osnovana još 2009. kao pilot-projekt u Hrvatskoj. Trenutačno ima 34 člana.

– Čast mi je što je upravo LAG LAURA istaknut kao primjer dobre prakse i to od strane Europske komisije. Iza ovog uspjeha stoji veliki trud i rad cijelog tima, a ovo je samo potvrda da smo na pravom putu, kazao je voditelj LAG LAURA.

Ivan Čupić je održao prezentaciju o funkcioniranju LAG-a od 2009. godine do danas. Naziv prezentacije je bio “Primjeri dobre prakse – Lokalna akcijska grupa LAURA”.

– Cilj radionice je bio pripremiti sve dionike u Hrvatskoj za nadolazeće razdoblje u kojem se očekuje otvaranje mnogih mogućnosti upravo za ovaj sektor, kroz nekoliko mjera s tim da je poseban naglasak na mjeri 202, Programa IPARD, koja će biti namijenjena isključivo za LAG-ove, a unutar koje će biti moguće ostvariti do 450.000 kuna godišnje za pokrivanje troškova LAG-a, naglasio je.

LAG je oblik javno privatnog partnerstva koji će nakon ulaska Hrvatske u EU moći povlačiti značajna financijska sredstva u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja putem LEADER pristupa. Uključivanje u rad LAG-a je dobrovoljno, te je upravo sada pravo vrijeme za formiranje institucionalnih okvira za sudjelovanje u projektima financiranima od Europske unije koji će omogućiti održivu revitalizaciju ruralnih područja.

– Paralelno s ovom radionicom, u Zagrebu se održavala istoimena radionica za kontinentalnu Hrvatsku, na kojoj kao primjer dobre prakse sudjeluje LAG Vallis Colapis iz Karlovačke županije, kazao je Ivan Čupić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati