Biograđani imaju najbolji LAG u Hrvatskoj!

Na radionici o LEADER pristupu, koju je u Trogiru organizirala Europska komisija, LAG LAURA je istaknut kao jedan od najboljih LAG-ova u Hrvatskoj, a njegov voditelj Ivan Čupić pozvan da održi prezentaciju kao primjer dobrog funkcioniranja LAG-a.

– Radionica je održana u nazočnosti predstavnika Europske komisije, Europske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Lokalnih akcijskih grupa i ostalih sudionika. Otvorio ju je Luka Čuljak, pomoćnik ministra poljoprivrede, govori Čupić, piše Zadarski list.

U Hrvatskoj je trenutačno registrirano 50 Lokalnih akcijskih grupa – LAG-ova, a važno je napomenuti da je LAG Laura, koja pokriva područje Biograda, Benkovca i 11 okolnih općina, osnovana još 2009. kao pilot-projekt u Hrvatskoj. Trenutačno ima 34 člana.

– Čast mi je što je upravo LAG LAURA istaknut kao primjer dobre prakse i to od strane Europske komisije. Iza ovog uspjeha stoji veliki trud i rad cijelog tima, a ovo je samo potvrda da smo na pravom putu, kazao je voditelj LAG LAURA.

Ivan Čupić je održao prezentaciju o funkcioniranju LAG-a od 2009. godine do danas. Naziv prezentacije je bio “Primjeri dobre prakse – Lokalna akcijska grupa LAURA”.

– Cilj radionice je bio pripremiti sve dionike u Hrvatskoj za nadolazeće razdoblje u kojem se očekuje otvaranje mnogih mogućnosti upravo za ovaj sektor, kroz nekoliko mjera s tim da je poseban naglasak na mjeri 202, Programa IPARD, koja će biti namijenjena isključivo za LAG-ove, a unutar koje će biti moguće ostvariti do 450.000 kuna godišnje za pokrivanje troškova LAG-a, naglasio je.

LAG je oblik javno privatnog partnerstva koji će nakon ulaska Hrvatske u EU moći povlačiti značajna financijska sredstva u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja putem LEADER pristupa. Uključivanje u rad LAG-a je dobrovoljno, te je upravo sada pravo vrijeme za formiranje institucionalnih okvira za sudjelovanje u projektima financiranima od Europske unije koji će omogućiti održivu revitalizaciju ruralnih područja.

– Paralelno s ovom radionicom, u Zagrebu se održavala istoimena radionica za kontinentalnu Hrvatsku, na kojoj kao primjer dobre prakse sudjeluje LAG Vallis Colapis iz Karlovačke županije, kazao je Ivan Čupić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...