Bolnica dužna 130 milijuna kuna jer HZZO ne plaća račune

U nastojanju da se ne dođe u situaciju da se rad Opće bolnice Zadar onemogući zbog novih zakonskih propisa i nagomilanih gubitaka, župan Stipe Zrilić sa svojeg je kolegija održanog u srijedu uputio prijedlog na Županijsku skupštinu da se Vladi RH podnese zahtjev za provođenje postupka sanacije u zadarskoj bolnici.

Poslovna godina još nije završena, naglasio je pročelnik Josip Kraljić, no konac siječnja zakonski je rok za podnošenje zahtjeva za postupak sanacije. Bolnica je koncem prošle godine imala 130,2 milijuna kuna nepodmirenih obveza, a potraživanja su joj iznosila 45 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Najveća su potraživanja od HZZO-a, čak 33 milijuna kuna, i to za ugovorene obveze. Bolnica je lani fakturirala 47,3 milijuna kuna izvršenih usluga, koje HZZO zbog nepoznatih razloga ne želi platiti.

U posljednje tri godine fakturirano je više od 150 milijuna kuna takvih obavljenih poslova koje HZZO ne plaća, zbog čega nastaju gubici i mi sada moramo provesti sanaciju i odreći se osnivačkih prava, rekao je pročelnik Kraljić, uz opasku da Županija nema novca da to podmiri jer joj je ovogodišnji proračun 205 milijuna kuna.

 

Početak gore budućnosti

Ovo je početak gore budućnosti zadarske bolnice, dodao je župan Stipe Zrilić.

Radi se o lošoj odluci koju mi moramo provesti jer HZZO ne želi plaćati račune. Županija nema novca za te troškove, a nemamo nepodmirenih obveza prema bolnici. Dugovi su nastali jer HZZO ne želi plaćati ono što bolnica radi, a prema ovom čudnovatom zakonu, situacija će u budućnosti biti gora jer se u ustanovama kojima je država osnivač pokazalo kako loše gospodari. Izvršena je neselektivna sanacija kliničkih bolničkih centara, a gubici se ponavljaju jer sustav ne vrijedi, ustvrdio je župan Zrilić.

Odluku o zahtjevu za provođenje sanacije i odricanju od osnivačkih prava treba donijeti Županijska skupština 30. siječnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...