Bozanić opet kritizirao zdravstveni odgoj: Na ispitu su demokratičnost hrvatskog društva i mir u Domovini!

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ocijenio je jučer na misi u zagrebačkoj katedrali da je u vezi s pitanjem zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama “na ispitu danas demokratičnost hrvatskoga društva, a konačno i mir u našoj Domovini”. Istaknuo je kako Crkva smatra da je jedini demokratski put razgovor i da je važna suradnja između obitelji i škole kako ne bi nastali sukobi ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole.

“Potrebno je uvažiti stajališta i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava, čija je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini”, poručio je kardinal Bozanić.

Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, objasnio je Bozanić, već ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji, kako tvrdi kardinal, imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program zdravstvenog odgoja te smatra da o tome treba odgovorno i stručno razgovarati.

“Stoga, kada je u pitanju i zdravstveni odgoj u našim školama, bez obzira na duboke promjene koje pogađaju suvremenu obitelj, ona, posebno s pedagoškog aspekta, ostaje primarni čimbenik u odgoju. Odgojna uloga roditelja je trajna, ali je različitog intenziteta s obzirom na dob djeteta. Obitelj je temeljna škola života i ponajprije o njoj ovisi tjelesni, emocionalni, socijalni, intelektualni, moralni i religiozni odgoj. U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije”, kaže Bozanić.

Smatra da suradnja između obitelji i drugih odgojnih čimbenika, posebno sa školom, “uključuje pravo roditelja na izražavanje vlastitih mišljenja”.

“Škola ne bi smjela raditi protiv te volje, a da pritom ne izlaže dijete nepotrebnom opterećenju i da mu ne nanese štetu. Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj”, zaključio je zagrebački nadbiskup.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...