Budija: “Cijelo vodstvo HDZ-a bilo je aktivno ili pasivno koruptivno!”

Za predsjednika Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra u dvogodišnjem mandatu jučer je na izbornoj skupštini ponovo izabran Nikola Budija. Za dopredsjednicu je izabrana Branka Potrebić, a za tajnicu Zvjezdanka Vlašić.

 

Vrančiću zahvala i kritika

Podnoseći izvještaj o radu udruge, Budija je zahvalio zadarskom gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću što je u povodu obilježavanja 70. obljetnice Maloiškog ustanka položio vijenac na tamošnji spomenik palim borcima.

– Ovo je od 1991. bio prvi slučaj da je gradonačelnik Zadra položio vijenac na spomenik iz NOB-a. Bilo bi nam drago da su dužnosnici gradske vlasti ostali dosljedni onome što su učinili u Malom Ižu, ali nažalost – nisu, jer 31. listopada na obljetnicu oslobođenja Zadra nisu položili vijenac na spomenik na Gradskom groblju na kojem piše “Palim borcima za slobodu grada Zadra”, rekao je Budija napominjući kako će zadarska udruga ove godine biti domaćin obilježavanja 69. obljetnice oslobođenja Dalmacije.

Budija se, govoreći pred članovima udruge osobito kritično osvrnuo na javno djelovanje Katoličke crkve, piše Zadarski list.

– Nakon neuspješnog pokušaja rušenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, vrh Katoličke crkve je svom mogućom snagom napao zdravstveni odgoj u školama, čak su na božićnoj misi vrijeđani predsjednici Republike i Vlade. Govori se čak da sadašnja Vlada ugrožava mir u zemlji. Znamo kakvu je halabuku vrh Katoličke crkve digao prošle godine kada je Predsjedništvo Sabora odlučilo da više neće biti politički pokrovitelj neoustaškog okupljanja u Bleiburgu i koje su prilike koristili brojni istaknuti dužnosnici Katoličke crkve za održavanje neoustaških govora usmjerenih protiv NOB-a u Hrvatskoj. Sada se po nalogu visokih crkvenih dužnosnika i svećenici na terenu trebaju baviti otkrivanjem i prikupljanjem podataka o, kako to oni kažu, komunističkim zločinima počinjenim u II. svjetskom ratu i nakon njegova završetka. U toj je ulozi vrlo aktivan i svećenik sa zadarskog područja don Ive Kverić koji je dao lažnu izjavu o postojanju 26 jama na zadarskom području u koje su, kako je izjavio, bačene tisuće osoba, a još je rekao da su i mnoge žrtve bačene u more. Ne spominje, međutim, ni jedno ime i prezime osoba koje su navodno bile bačene u te jame, niti ih može spomenuti jer se služi izmišljotinama, kazao je Budija, najavljujući kako će zadarska Udruga antifašističkih boraca i antifašista organizirati javno događanje na kojem će, koristeći činjenice, razobličiti izmišljotine o postojanju takvih jama.

 

Kome je smetao Škorpik?

Budija je dao podršku ministru branitelja Predragu Matiću zbog objave registra branitelja i želje za razotkrivanjem lažnih branitelja čije je pojavljivanje stavio na teret nekadašnjoj ministrici branitelja i bivšoj premijerki Jadranki Kosor, a osvrnuo se i na suđenja Ivi Sanaderu.

– Ova suđenja pokazuju da je državni vrh bio uspostavio duboko koruptivni mehanizam koji se protezao od svijeta medija, preko bankarstva do naftne industrije. Potvrđuju da je cijelo vodstvo HDZ-a bilo aktivno ili pasivno koruptivno, ustvrdio je Budija zaključujući kako su “Sanaderovi procesi spektakularna psihološka drama u kojoj je i dalje nejasno što ga je motiviralo da se pretvori u šefa najveće i najefikasnije korupcijske organizacije u zemlji”.

U raspravi o izvješću o radu članovi udruge najviše su pozornosti posvetili traženju obnove uništenih spomenika kojima se komemoriraju poginuli u NOB-u, te usklađivanju mirovina i drugih prava boraca NOB-a s pravima branitelja iz Domovinskog rata. Iako je u izvješću aktualnoj vlastu uputio kritiku što još uvijek nije ispunila obećanje o izjednačavanju statusa boraca NOB-a s pravima branitelja, Budija je ocijenio kako za to politička volja postoji te je izrazio uvjerenje da će se ovo pitanje riješiti “relativno brzo, možda i do konca proljeća”.

Tonči Miletić zatražio je obnovu spomenika palim borcima u Ražancu, dok se Jakov Jukić požalio na neobnavljanje spomenika Velimiru Škorpiku u Zadru.

– Njegov je spomenik dignut u zrak i do danas ga nema. On je bio pravi Zadranin i pravi Hrvat, narodni heroj. Kome je njegov spomenik smetao, nego onima koji žele iskriviti povijest? – rekao je Jukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...