Cameron: “Britanija bi se mogla uputiti prema izlazu iz EU-a”

Velika Britanija bi se mogla uputiti prema izlazu iz Europske unije ako se ne krene u rješavanje njezinih problema, trebao je u petak upozoriti britanski premijer David Cameron u svom dugo očekivanom govoru o odnosima Britanije s Europom koji je odgodio zbog talačke krize u Alžiru, javlja BBC.

Cameron je trebao održati važan govor o Europi u petak u Amsterdamu u kojemu se, kako se očekivalo, trebao zauzeti za redefiniranje britanskih odnosa s EU-om i povrat nekih ovlasti iz Bruxellesa, što bi vjerojatno naišlo na velik otpor europskih partnera koji nisu skloni promjenama europskih ugovora. Diplomatima u Bruxellesu nije jasno što Cameron točno želi i kako vidi britansku ulogu u Europi nakon 40 godina članstva u europskom klubu.

Izvaci iz njegova govora objavljeni u četvrtak navečer pokazuju da je namjeravao izložiti ‘pozitivnu viziju budućnosti Europske unije. Budućnost u kojoj Britanija želi… igrati predanu i aktivnu ulogu’.

Planirao je naglasiti da će strukture EU-a proći ‘temeljne promjene’. ‘Postoji jaz između EU-a i njezinih građana koji je dramatično narastao posljednjih godina i koji predstavlja nedostatak demokratske odgovornosti i suglasnosti, a koja se posebice osjeća u Britaniji.’ Situaciju su, po njemu, pogoršale i drastične mjere štednje koje su poduzete kako bi eurozona izašla iz financijske krize.

‘Ako se ne pozabavimo tim izazovima, postoji opasnost da će Europa podbaciti, a britanski građani krenuti prema izlazu’, namjeravao je reći Cameron. ‘Ne želim da se to dogodi. Želim da Europska unija bude uspješna i želim takav odnos između Britanije i EU-a koji će nas zadržati unutra’, navodi se u izvacima Cameronovog govora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...