Crna godina za novinare

Godina 2012. je bila crna godina za novinare izvjestitelje, sa 132 ubijena na novinarskom zadatku, priopćio je Međunarodni novinarski institut (IPI) sa sjedištem u Beču.

Ovo je najveći broj ubijenih novinara otkako Međunarodni novinarski institut sustavno prati podatke o nasilnoj smrti novinara, naime od 1997. Dosad je najveći broj ubijenih novinara zabilježen 2009., 110, među kojima 32 u besramnom pokolju u Maguindanau, na Filipinima, ističe IPI u priopćenju.

U 2011. život su na poslu izgubila 102 izvjestitelja.

Uza zemlje tradicionalno opasne za novinare kao što su Pakistan, Somalija, Filipini, Honduras, Meksiko i Brazil, samo u Siriji je ubijen 31 novinar i osam građana reportera u stalnim sukobima između režima predsjednika Bashara al-Assada i oporbe. Na drugom mjestu najpogibeljnijih zemalja u 2012. je Somalija, sa 16 ubijenih novinara. Među zemljama opasnim za novinare su i Pakistan (osam ubijenih), Brazil (pet), Kolumbija i Honduras (po tri u svakoj zemlji) i Meksiko (sedam).

Što se tiče ograničenja i kršenja prava na slobodu govora, IPI kritizira – različitim intenzitetom – čitav niz zemalja: Sjedinjene Države, Argentinu, Kubu, Ekvador, Kinu, Nepal, Egipat, Izrael, Bjelorusiju, Veliku Britaniju, Grčku, Rusiju…

Turska bilježi “svjetski rekord” kada je riječ o zatvorenim novinarima, napominje IPI.

No IPI ističe da su Mijanmar i Grenada ostvarile znatan napredak.

Reporteri bez granica (RSF) i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) su 18. prosinca objavili različite podatke za 2012: na poslu je ubijeno 88 novinara po RSF-u i 67 po CPJ-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...