Država ukida poticanje stambene štednje?

Na Vladi će se danas naći izmjene Zakona o stambenoj štednji kojima će se državni poticaji smanjiti za trećinu, na 10 posto, odnosno na najviše 500 kuna za uplate nastale nakon 1. siječnja ove godine, što će proračunu donijeti oko 60 milijuna kuna uštede.

No, ministar financija Slavko Linić, kako ekskluzivno doznaje Poslovni dnevnik, kuje plan da u 2014. sreže poticaje na 5 posto i potom ih potpuno ukine. Plan je izazvao konsternaciju u štedionicama koje upozoravaju da će to biti kraj instituta stambene štednje u Hrvatskoj.

Smanjenje poticaja temelji se na analizi Ministarstva koja pokazuje da ta štednja primarno ne služi stambenom zbrinjavanju jer je mali broj sklopljenih kredita; to je više unosan vid štednje za one koji nemaju namjeru rješavati stambeno pitanje.

Poslovni piše da su pismo s planom rezanja pa ukidanja poticaja iz Ministarstva uputili na Udrugu banka i štedionice. Ubrzo nakon tog dopisa stigao je i zahtjev bankarima i štedionicama da o planovima šute. ‘Za sada ne bismo nigdje spominjali smanjenje na 5 posto ili potpuno ukidanje u 2014.’, stoji u novom dopisu, uz napomenu da je šutnja svima u interesu!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...