EU treba prestati financirati hrvatske korumpirane mreže

Global Financial Integrity (GFI) sa sjedištem u Washingtonu objavio je u prosincu 2012. studiju u kojoj tvrdi da su kriminalna djela, korupcija i utaja poreza koštali Hrvatsku zapanjujućih 11,3 milijardi eura od 2001. do 2010. U istom razdoblju, Hrvatska je od poreznih obveznika EU-a primila pomoć od 1,5 milijardi eura, a od 2014. do 2020. iz fondova EU-a primit će dodatnih 10 milijardi eura, pišu za EUobserver osnivači Adriatic Instituta, Nataša Srdoč i Joel Anand Samy. Članak prenosimo u cijelosti.

 

Porezni obveznici u Europskoj uniji trebali bi prestati davati financijsku pomoć Hrvatskoj sve dok se ne zaplijeni nezakonito bogatstvo koje su zgrnuli korumpirani političari i njihovi partneri u zločinu, uključujući 11,3 milijardi eura nezakonitih financijskih odljeva.

U neznatnom udaru na kolosalnu korupciju u Hrvatskoj, bivši premijer Ivo Sanader proglašen je krivim zbog primanja mita. Tvrtke uključene u podmićivanje Sanadera bile su Hypo Group Alpe Adria Bank (HGAA) sa sjedištem u Austriji i mađarska naftna kompanija MOL.

Politička elita nada se da će Sanaderov slučaj uvjeriti Bruxelles da se Hrvatska obračunava s korupcijom i da je spremna priključiti se Europskoj uniji u srpnju 2013.

Ipak, ostaje pitanje gdje je završilo 11,3 milijardi eura te tko će ih i kako vratiti u hrvatsku riznicu.

Nezakoniti odljevi novca iz Hrvatske daleko su veći. U posljednjih 20 godina, zarada od mita, sumnjivih privatizacijskih shema, nezakonite trgovine, krijumčarenja oružja i goriva napustila je Hrvatsku i završila na tajnim bankovnim računima, uključujući one u poslovnicama HGAA u Austriji i Lihtenštajnu.

Nakon golemih ‘gubitaka’ na Balkanu, HGAA je prvo prodana banci Bayern LB 2007. godine, koštajući njemačke porezne obveznike 3,7 milijarde eura, a potom je banku nacionalizirao Beč, što je austrijske porezne obveznike stajalo gotovo milijardu eura.

Princ Michael od Lihtenštajna preuzeo je HGAA Lihtenštajn u vrijeme prodaje HGAA-e Bayerische Landesbanki, a potom ju je likvidirao. Računi korumpiranih balkanskih političara i kriminalaca ostali su sigurni, zaštićeni bankarskim tajnama Lihtenštajna.

Lihtenštajn je već dugo pod optužbama za pružanje utočišta prljavom novcu.

Još 2008, dvostranački stalni istražni pododbor američkog Senata, kojemu je na čelu senator Carl Levin, optužio je lihtenštajnsku banku LGT Group za ‘savjetovanje američkih klijenata da otvore račune u ime zaklada Lihtenštajna kako bi prikrile njihovo stvarno vlasništvo nad sredstvima na računu’ i uspostavu ‘transfernih udruženja’ kako bi prikrili transfere sredstava u prometu LGT računa.

Prema austrijskim medijima, balkanski lanac krijumčara kokaina Darka Šarića oprao je 100 milijuna dolara od 2007. do 2009. kroz račune HGAA, prvenstveno u Lihtenštajnu.

Okaljani hrvatski političari i skupine organiziranog kriminala izvlače korist od opake ‘Balkanske rute’ koja od Afganistana i Pakistana preko Irana služi za krijumčarenje heroina, oružja, djevojaka i djece u Europu.

Nekoliko krupnih balkanskih kriminalaca koji su uhićeni u Španjolskoj u veljači 2012. posjedovalo je službene hrvatske putovnice. Istrage su dovele do hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i razotkrile cijeli niz nezakonitih prodaja putovnica od 2006. Nijedan visoko pozicionirani hrvatski službenik nije proglašen odgovornim.

Hrvatskoj ne treba strana financijska pomoć, nego strana pomoć u zaustavljanju nezakonitog istjecanja novca iz zemlje i suzbijanju mafijaške države.

Hrvatski građani hitno trebaju gostujuće strane suce i tužitelje, iz snažnih nacija s vladavinom prava, za uspostavu neovisnog pravosuđa, pomaganje lokalnim poštenim pravosudnim stručnjacima, zapljenu nezakonitog bogatstva koje su zgrnuli korumpirani političari i njihovi partneri u zločinu i vraćanju 11,3 milijardi eura koje su nezakonito istekle iz Hrvatske natrag u zemlju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...