Film o meni je laž i masivni propagandni napad

Holivudski film ‘The Fifth Estate’ o Julianu Assangeu osnivač WikiLeaksa nazvao je ‘masivnim propagandnim napadom’ na njegov internetsku stranicu i oruđem za potpirivanje ‘plamena rata’ protiv Irana.

Studio Dreamworks priopćio je da je počelo snimanje filmske drame o Julianu Assangeu i njegovoj stranici WikiLeaks koja, prema rječima redatelja Billa Condona, neće suditi bivšem hakeru i njegovom utjecaju. Film ‘The Fifth Estate’ s britanskim glumcem Benedictom Cumberbatchom u ulozi Assangea premijerno će u američkim kinima biti prikazan u studenom 2013.

Film će se baviti počecima WikiLeaksa kroz vizuru Assangea i njegovog bivšeg glasnogovornika, Njemca Daniela Domscheit-Berga (igra ga Daniel Brühl) i kulminirat će objavljivanjem tisuća službenih dokumenata i meilova 2010.

Assange je dobio primjerak scenarija i u obraćanju studentima Oxforda putem video linka film nazvao velikom laži i masivnim propagandnim napadom na WikiLeaks i njegovo osoblje.

Među spornim dijelovima filma su i implikacije da Iran radi na nukelarnom oružju. ‘Kakve to veze ima s nama’, uzvratio je Assange.

‘Možda će proći desetljeća prije nego što shvatimo potpuni utjecaj WikiLeaksa i kako je revolucionarizirao širenje informacija. Zbog toga ovaj film neće donositi svoj sud o temi’, navodi se u priopćenju redatelja Billa Condona.

‘Želimo istražiti kompleksnosti i izazove transparentnosti u informacijskom dobu i, nadamo se, obogatiti i oživiti razgovore koje je WikiLeaks potaknuo’, dodao je Condon.

Film je zasnovan na knjizi Domscheit-Berga ‘Inside WikiLeaks’ (Unutar WikiLeaksa) koju je napisao nakon što je napustio organizaciju i drugoj knjizi, novinara Davida Leeja i Lukea Hardinga ‘WikiLeaks: Inside Julian Assange ‘s War on Secrecy’ (WikiLeaks: Unutar Julian Assangeovog rata protiv tajnovitosti).

Assange, koji je odrastao u Australiji, bio je tema prošlogodišnjeg australijskog TV filma ‘Underground’ (Podzemlje).

Osnivač WikiLeaksa krije se u ambasadi Ekvadora u Londonu već mjesecima kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog napada. Assange vjeruje kako su optužbe samo paravan da bi ga se izvuklo i potom predalo Amerikancima kojima je stao na žulj zbog curenja tisuća povjerljivih američkih dokumenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...