Grozdana Perić: Birkića nismo htjeli tek tako potrošiti

Formalni put sanacije Opće bolnice Zadar bit će otvoren u četvrtak održavanjem sjednice Upravnog vijeća i preciznim utvrđivanjem ukupnih financijskih pokazatelja bolničkog poslovanja. Ti će podaci potom biti proslijeđeni Zadarskoj županiji kao osnivaču i vlasniku Opće bolnice (OB), a zatim slijedi sazivanje Skupštine koja bi, s obzirom da Županija nema dovoljno novca za sanaciju, prijedlog odluke o sanaciji do konca siječnja trebala dostaviti Ministarstvu zdravlja, piše Slobodna Dalmacija.

Konačnu odluku o sanaciji će donijeti Vlada koja će imenovati sanacijskog upravitelja i tročlano Sanacijsko vijeće u koje će po jednoga člana imenovati Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo financija, dok će jedan član biti iz redova zaposlenika. Kad obveze Opće bolnice budu sanirane, počet će teći dvogodišnji rok u kojem će vlasnička i osnivačka prava Županije biti suspendirana, jer će ona prijeći na državu, objašnjava Grozdana Perić, predsjednica Upravnog vijeća.

 

To znači da je i priča oko izbora ravnatelja definitivno završena?

Da. Za vršitelja dužnosti smo izabrali Nevena Birkića, jer nije imalo smisla birati ravnatelja s obzirom na to da je Zakon o sanaciji javnih ustanova donesen krajem studenoga, pa se znalo da slijedi imenovanje Sanacijskog vijeća i sanacijskog upravitelja. Praktično, jedva bi se ime novog ravnatelja stiglo upisati u registar, a već bi došlo do promjena.

 

Postoji li mogućnost da Vlada postavi Birkića za sanacijskog upravitelja?

Teško mi je o tome govoriti, ne znam hoće li se ministar zdravlja odlučiti za nekog iz SDP-a ili će imati drukčije rješenje. Načelno, Birkić je u krugu potencijalnih kandidata, ali i brojni drugi.

 

Pa zar onda Birkić nije mogao dočekati sanacijskog upravitelja i kao ravnatelj, a ne kao vršitelj dužnosti?

Mogao je, ali, ponavljam, meni je osobno bilo upitno, pa ako hoćete i nesuvislo, “potrošiti” bilo kojeg čovjeka i njegov kadrovski potencijal u tako kratkom vremenu. Bilo mi je razumnije ne izabrati nikoga i Birkića imenovati vršiteljem dužnosti da bi se posao regularno nastavio. To je bilo optimalno rješenje, on je već bio upućen u vođenje Opće bolnice.

 

Jeste li, u jeku natječaja za izbor ravnatelja, dobili pismo Koordinacije braniteljskih udruga koje su podržale Birkićev izbor za ravnatelja?

Da.

 

Zašto je to pismo napisano?

Vjerojatno su udruge smatrale da to pismo ima težinu i da tako mogu utjecati na izbor ravnatelja.

 

A što je s interpretacijama po kojima su udruge reagirale jer je Upravno vijeće bilo politički blokirano u izboru Birkića i to nakon što je on odbio ideju o postavljanju bivšeg ravnatelja Darija Nakića za svog zamjenika?

Ne mogu to komentirati. Čim postoje dva ili više kandidata, interesi su različiti, to je definitivno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...