Grozdana Perić: Birkića nismo htjeli tek tako potrošiti

Formalni put sanacije Opće bolnice Zadar bit će otvoren u četvrtak održavanjem sjednice Upravnog vijeća i preciznim utvrđivanjem ukupnih financijskih pokazatelja bolničkog poslovanja. Ti će podaci potom biti proslijeđeni Zadarskoj županiji kao osnivaču i vlasniku Opće bolnice (OB), a zatim slijedi sazivanje Skupštine koja bi, s obzirom da Županija nema dovoljno novca za sanaciju, prijedlog odluke o sanaciji do konca siječnja trebala dostaviti Ministarstvu zdravlja.

 – Konačnu odluku o sanaciji će donijeti Vlada koja će imenovati sanacijskog upravitelja i tročlano Sanacijsko vijeće u koje će po jednoga člana imenovati Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo financija, dok će jedan član biti iz redova zaposlenika. Kad obveze Opće bolnice budu sanirane, počet će teći dvogodišnji rok u kojem će vlasnička i osnivačka prava Županije biti suspendirana, jer će ona prijeći na državu, objašnjava Grozdana Perić, predsjednica Upravnog vijeća.

– To znači da je i priča oko izbora ravnatelja definitivno završena?

– Da. Za vršitelja dužnosti smo izabrali Nevena Birkića, jer nije imalo smisla birati ravnatelja s obzirom na to da je Zakon o sanaciji javnih ustanova donesen krajem studenoga, pa se znalo da slijedi imenovanje Sanacijskog vijeća i sanacijskog upravitelja. Praktično, jedva bi se ime novog ravnatelja stiglo upisati u registar, a već bi došlo do promjena.

– Postoji li mogućnost da Vlada postavi Birkića za sanacijskog upravitelja?

 – Teško mi je o tome govoriti, ne znam hoće li se ministar zdravlja odlučiti za nekog iz SDP-a ili će imati drukčije rješenje. Načelno, Birkić je u krugu potencijalnih kandidata, ali i brojni drugi.

Pismo branitelja

– Pa zar onda Birkić nije mogao dočekati sanacijskog upravitelja i kao ravnatelj, a ne kao vršitelj dužnosti?

 – Mogao je, ali, ponavljam, meni je osobno bilo upitno, pa ako hoćete i nesuvislo, “potrošiti” bilo kojeg čovjeka i njegov kadrovski potencijal u tako kratkom vremenu. Bilo mi je razumnije ne izabrati nikoga i Birkića imenovati vršiteljem dužnosti da bi se posao regularno nastavio. To je bilo optimalno rješenje, on je već bio upućen u vođenje Opće bolnice.

– Jeste li, u jeku natječaja za izbor ravnatelja, dobili pismo Koordinacije braniteljskih udruga koje su podržale Birkićev izbor za ravnatelja?

– Da.

– Zašto je to pismo napisano?

 – Vjerojatno su udruge smatrale da to pismo ima težinu i da tako mogu utjecati na izbor ravnatelja.

 – A što je s interpretacijama po kojima su udruge reagirale jer je Upravno vijeće bilo politički blokirano u izboru Birkića i to nakon što je on odbio ideju o postavljanju bivšeg ravnatelja Darija Nakića za svog zamjenika?

 – Ne mogu to komentirati. Čim postoje dva ili više kandidata, interesi su različiti, to je definitivno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...