Helen Clark u Zadru potpisuje sporazume o gospodarenju energijom i pčelarima

Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri Ujedinjenim narodima, bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark, posjetit će Hrvatsku od 19. do 23. siječnja 2013. kako bi sudjelovala na godišnjem sastanku stalnih predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zagrebu. Sastanak će okupiti preko 70 vodećih dužnosnika UN-a iz 24 zemlje Europe, Kavkaza i središnje Azije koji će raspravljati o razvojnim pitanjima. Tijekom svog boravka, Clark će obići projekte u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji kako bi osobno ocijenila rad UNDP-a na lokalnoj razini u Hrvatskoj.

Tijekom svog boravka u Zagrebu, Clark će se susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i s ministrom branitelja Predragom Matićem Fredom.

S obzirom na važnost koju UNDP pridaje borbi protiv nasilja nad ženama i seksualnog nasilja u ratu, Clark će prisustvovati potpisivanju projekta vrijednog 175,000 američkih dolara, kojim se želi pomoći žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu u ostvarivanju njihovih prava. Sporazum će potpisati stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, ministar Matić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu iz Vukovara Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj, Denis Knobel, s obzirom da švicarska Vlada dijelom financira projekt.

Tijekom vikenda, 19. i 20. siječnja, Clark će posjetiti Zadar, gdje će se sastati sa zadarskim županom Stipom Zrilićem i prisustvovati potpisivanju dva nova sporazuma o suradnji na području Zadarske županije. Prvi sporazum je o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, a drugi o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije.

Na Dan grada posjetit će i Otočac te uime UNDP-a primiti priznanje Grada Otočca za dugogodišnji doprinos razvoju turizma u dolini rijeke Gacke, uključujući podršku Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda iz Otočca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...