Holy o “rasprodaji nacionalnog bogatstva”: “Problem je u dvostrukim kriterijima, platit ćemo skupe penale”

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy ne misli da će Zakon o strateškim investicijama dovesti do rasprodaje nacionalnog bogatstva, ali sporno je što ne vrijede jednaka pravila za sve. Prava država mora imati jednaka pravila za sve, poručila je Holy na okruglom stolu “Kako zaštita okoliša može pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva?”.

“Jedan kriterij vrijedi za tvrtke koje će biti stavljene na listu strateških projekata, a druga pravila igre vrijede za one tvrtke koje neće biti na listi strateških projekata. Mislim da je tako nešto jako loše da se događa u državi. Država može i treba odrediti koje su to strateške investicije, ali se to treba odraditi na potpuno drukčiji način gdje će onda država raspisivati neke međunarodne tendere i odlučivati po vlastitim uvjetima i kriterijima kako će se neki projekt realizirati”, rekla je Holy dodavši da nismo dovoljno stvari poduzeli u zbrinjavanju otpada te nam prijete penali.

“Mislim da država ima jako veliku ulogu i jako veliku odgovornost i da se treba ići na pojednostavljenje procedura i u Zakonu o zaštiti okoliša i u Zakonu o otpadu i u Zakonu o zaštiti prirode i u Zakonu o vodama i u svim drugim resornim zakonima zato što složene procedure ne štite okoliš, nego upravo suprotno – stvaraju korupciju. To je najlošiji model koji ima pogubne učinke i na zaštitu okoliša u ovom dijelu. Nadam se da će se to promijeniti. U suprotnom ćemo plaćati jako skupe penale”, smatra Holy.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...