Hrvatska i Slovenija blizu rješenja, ratifikacija do 8. ožujka?

Večeras će se u Bruxsellesu sastati ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec. Traži se kompromis u sporu oko duga Ljubljanske banke koji bi otvorio proces ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u Slovenskom državnom zboru.

Slovenci traže da Hrvatska ukine punomoći za tužbu protiv Ljubljanske banke. Pojednostavnjeno, traže da im Hrvatska oprosti dug od najmanje 278 milijuna eura. Usporedbe radi, to je cijena Pelješkoga mosta.

Vesna Pusić izjavila je da su dvije zemlje sada vrlo blizu rješenja za pitanje Ljubljanske banke.

Postoje mogućnosti da nađemo rješenje i da slovenski parlament na sjednici koja završava 8. ožujka ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, rekao je Erjavec, ne želeći potvrditi neke informacije da su okvirni obrisi dogovora o Ljubljanskoj banci na vidiku, navodi HRT. S Pusić će razgovarati o kompromisnom rješenju. Bit će to sastanak u četiri oka, želimo naći kompromis za pitanje Ljubljanske banke, rekao je Erjavec u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Međutim, ponovio je poznato stajalište Slovenije da hrvatski pristupni ugovor ne može ratificirati ako ne dođe do povlačenja tužbi protiv Ljubljanske banke koje su pokrenute pred hrvatskim sudovima.

No, isto tako poznato je i stajalište Hrvatske. Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović izjavio je prije nekoliko dana da Hrvatska u ovom trenutku ne namjerava povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke. Slična poruka stigla je i od njegove šefice, ministrice Vesne Pusić. Spremni smo povući tužbe, ako sa Slovencima pronađemo alternativno rješnje, poručila je.

Jučer su jasnu poruku Sloveniji uputili europski povjerenik Štefan Fuele i nekadašnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannes Swoboda.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...