Hrvatska priznala sirijsku oporbu kao jedinu legitimnu vlast u Siriji

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvijestili su kako je Hrvatska priznala oporbene snage u Siriji kao legitimnu vlast.

“Kako je i najavljivano, Republika Hrvatska donijela je odluku o priznanju Nacionalne koalicije za opozicijske i revolucionarne snage kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Hrvatska smatra da će Koalicija pridonijeti uspostavi temelja za političku tranziciju u Siriji što će dovesti do stvaranja uvjeta za razvoj Sirije kao demokratske države koja će poštivati temeljna ljudska i građanska prava”, stoji u priopćenju MVEP.

“Hrvatska izražava zabrinutost nastavkom dramatičnog povećanja nasilja u Siriji i teške humanitarne situacije civilnog stanovništva te velikog broja izbjeglih u susjedne države. Također, Republika Hrvatska pruža snažnu podršku posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige Lakhdaru Brahimiju u naporima za pokretanje mirovnog procesa i pronalaženje političkog rješenja za sirijsku krizu temeljem Ženevskog sporazuma”, navodi se.

“Ključnim smatramo koordinaciju svih međunarodnih čimbenika u rješavanju sirijske krize u cilju što skorijeg prekida nasilja te zaustavljanja daljnje humanitarne katastrofe i mogućih pogubnih posljedica za regiju”, dodaje se u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...