Igor Černigoj: “Gledajući izložbu kao da gledamo povijest Republike Hrvatske”

 – Kao što i sam naslov govori izložba je posvećena poštanskim markama Republike Hrvatske i sastoji se od tri izloška. Autor prvog lijepo uređenog izloška je gospodin Milenko Radović, dok su druga dva izloška moj rad, kazao je u uvodnom predstavljanju predsjednik HFD-a Zadar, Igor Černigoj.

Naime, u Gradskoj je loži danas otvorena izložba pod nazivom „Poštanske marke Republike Hrvatske“. Organizatori ove izložbe jesu Hrvatsko filatelističko društvo Zadar u suradnji Narodnog muzej grada Zadra.

Valja istaknuti kako ova hvale vrijedna i iznimno bogata izložba sadrži preko 1000 izloženih primjeraka poštanskih marki naše domovine, od 1991. godine, godine našeg osamostaljenja pa do danas. Postoji čak 40-ak autora koji su doprinijeli ovom bogatom opusu svojevrsne hrvatske baštine.

Zanimljivo je da izložba započinje prvom hrvatskom poštanskom marka za koju je odluka o tiskanju donesena 17.srpnja 1991. godine, a ista je u prodaji bila dostupna 9. rujna iste godine. Plava je to marka koja je bila namijenjena za zračnu poštu Dubrovnik- Zagreb, čiji je dizajner ugledni akademski slikar i grafičar Zlatko Jakuš. Simbolika je ove marke bila u tome da se prikaže povezivanje ovih dvaju gradova te se stoga na njoj nalaze tornjevi zagrebačke katedrale i panorama Dubrovnika, a između njih putnički zrakoplov.

Izložba će trajati deset dana, te se pozivaju svi Zadrani da u što većem broju posjete ovu  zanimljivu i nadasve drugačiji izložbu.

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja grada Zadra, u svom je obraćanju okupljenima kazala jednu upečatljivu rečenicu:

 – Dio smo velikog svijeta tako male poštanske marke.  

I, uistinu je tako; dio smo velikog svijeta kojeg spaja jedna mala poštanska markica. Na upit o usporedbi sadašnjeg stanju poštanskih marki naspram nekada, Černigoj spremno odgovara

Igor Černigoj (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar) – Bez obzira što tehnologije i sve ide naprijed konstantno, mislim da poštanske marke nikada neće propasti i nestati. Tako je i u svijetu koji je znatno napredniji nego li mi. Istina je da se njihov izgled mijenja i da se manje koriste nego li u prošlosti, ali nestati neće, siguran sam u to, zaključio je Černigoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...