Cestitka_Uskrs

Imaju zabranu, ali Dom za stare ‘Bušljeta’ i dalje radi

Iako je Ministarstva socijalne politike zabranilo rad zadarskom privatnom Domu za stare i nemoćne „Bušljeta“, čiji su štićenici prije nekoliko mjeseci svjedočili pravoj drami koja je završila intervencijom policije, dom vlasnice Marije Prpić Kelava i dalje radi. Štoviše, na internetskim stranicama traži nove djelatnike, iako je inspekcijom utvrđeno da je njegovo poslovanje ilegalno, zbog čega je iz doma naloženo iseljenje štićenika.

Prije dolaska inspekcije, vlasnica kuće 57-godišnja Rada Knežević uselila se u dom sa 77-godišnjom majkom tvrdeći da joj Kelava mjesecima nije plaćala najamninu. Nakon što joj je Kelava odbila dati raskid ugovora, Knežević je s majkom danima boravila među štićenicima, zbog čega ju je na koncu privela policija, dok su njezinu bolesnu majku policajci iz doma iznijeli na rukama.

 – Dom posluje apsolutno ilegalno i nema dozvolu za rad. Inspekcijom je utvrđeno da je Ured za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije odobrio dozvolu za rad na osnovi krivog podzakonskog akta. Zadarski ured ih je, naime, registrirao kao ustanovu socijalne skrbi, a riječ je o privatnom obiteljskom domu za stare i nemoćne. Naložili smo im da odmah ponište rješenje, rečeno nam je u Ministarstvu socijalne politike i mladih, koje je protiv privatnog zadarskog doma “Bušljeta” još 17. srpnja podnijelo optužni prijedlog na Prekršajnom sudu u Zadru.

Na zadarskom Prekršajnom sudu, pak, tvrde kako se trenutačno čeka odluka Visokog prekršajnog suda gdje je slučaj predan nakon što je donesena nepravomoćna presuda.

 – Nepravomoćna presude u ovom slučaju donesena je 10. rujna, no kako se optužena stranka žalila, cijeli spis je nakon toga proslijeđen Visokom prekršajnom sudu, čija se odluka još čeka, rekli su nam na Prekršajnom sudu u Zadru.

Cijela priča počela je u rujnu kada je vlasnica kuće Rada Knežević zatražila raskid ugovora s Marijom Prpić Kelava, tvrdeći kako joj nije plaćala najam šest mjeseci. Nakon drame u Zadru Rada Knežević se vratila u Zagreb gdje inače živi. Kuću, do koje i dalje ne može, kaže, odlučila je iznajmiti jer joj se to tada činilo kao dobro rješenje. Rok od deset godina dogovorila je nakon što je Prpić-Kelava rekla kako će time ona dobiti nepovratna sredstva iz EU fondova i da će puno uložiti u adaptaciju prostora.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...