Izložba posvećena VRO Maslenica otvorena do kraja mjeseca

U izložbenoj dvorani zadarske Znanstvene knjižnice otvorena je izložba “Maslenica ´93 u fondu Znanstvene knjižnice Zadar” posvećena 20. obljetnici prve veće oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu.

Trodnevna akcija, zahvaljujući kojoj su oslobođeni Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrila, Islam Latinski, Islam Grčki, Kašić, Crno, Murvica, Smoković i zračna luka u Zemuniku, započela je 22. siječnja 1993. godine. Tijekom operacije preuzet je nadzor nad strateški važnim područjima s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac i Gračac.

– Ovom prilikom iz našeg fonda smo izdvojili 40 monografskih publikacija, izbor članaka i serijskih publikacija koje se temom vezuju za akciju Maslenica. Izložbu smo podijelili u nekoliko skupina. U vitrinama se nalaze monografske publikacije, dio knjiga koji s različitih pristupa govore o povijesti Domovinskog rata u kojem je Maslenica nezaobilazan segment i publikacije koje govore o povijesti Domovinskog rata na zadarskom području. U vitrinama se reprezentativno nalaze časopisi Hrvatski vojnik i Vojni policajac, a u okvirima na zidovima pisano je svjedočanstvo akcije prikazano kroz dnevni tisak od 1993. do 2013. godine, kazala je knjižničarka Marijana Senkić Klapan, zamjenica ravnatelja Znanstvene knjižnice.

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja, radnim danom od 10 do 12 te od 17 do 19 sati. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...