Izrael napao Siriju, Iran prijeti bombardiranjem Tel Aviva!

Raste zabrinutost među stanovnicima Jeruzalema, Tel Aviva i Haife zbog prijetnji Irana da će uzvratiti na izraelski napad na Siriju. Izraelci su shvatili da se nešto krupno događa kada su dva proturaektna sustava ‘Željezna kupola’ prebačena na sjever zemlje radi zaštite grada Haife, iako vlada u Jeruzalemu tvrdi da se radi o rutinskoj operaciji. The Guardian donosi prijeteću izjavu iranskog zamjenika ministra vanjskih poslova Amira Abdollahiana kako će napad na Siriju ‘imati ozbiljne posljedice po izraelski grad Tel Aviv’. Izvještavaju i kako se stanovništvo Jeruzalema masovno oprema gas-maskama!

Američka TV mreža NBC News piše Izrael neće dopustiti Siriji i Hezbolahu da prijeđu tzv. crvenu crtu, prenosi u četvrtak . To znači da će Izrael silom zaustaviti svaki pokušaj Sirije da dostavi svoje nekonvencionalno oružje, kemijsko ili biološko, Hezbolahu, šijitskoj miliciji na jugu Libanona.

Agencija AP javlja kako su izraelske zračne snage bombardirale položaje u blizini sirijske prijestolnice Damaska.

Od početka Arapskog proljeća, Izrael se ravnao prema jednom osnovnom pravilu, ne mješati se. No, kada se to pravilo suprotstavi ‘crvenoj crti’, čini se kako vojni rizici pretežu nad političkima, navodi NBC News na internetskim stranicama.

Borbeni zrakoplovi napali su u srijedu navečer konvoj kamiona u Siriji, blizu granice s Libanonom, prenijeli su američki i regionalni dužnosnici. Od Izraela ni glasa.

Vjeruje se da su kamioni prevozili napredni ruski raketni sustav SA-17 koji u krugu od 65 kilometara može gađati više meta, uključujući borbene zrakoplove, helikoptere i bespilotne letjelice. Rakete bi primjerice spriječile slobodno kretanje izraelskih zrakoplova nas Libanonom.

Situacija je postala još ozbiljnija kada je sirijska državna televizija objavila da su izraelski borbeni zrakoplovi napali vojni istraživački centar sjeverozapadno od Damaska. Nema potvrde da je cilj bilo skladište naprednog oružja.

S izraelske točke gledišta, bilo bi bolje spriječiti da to oružje padne u ruke onih koje naziva teroristima, koji bi time mogli ugroziti sjeverni Izrael, a vjerojatno i ostatak zemlje, nego čekati da ga se dokopa Hezbolah i onda odgovoriti. Bolje spriječiti nego liječiti.

No, napad bi značio da je Izrael spreman uključiti se u borbu, ne radi zaštite neke od zaraćenih strana u Siriji, nego zbog obrane vlastitog teritorija. A taj bi potez poslao jasnu poruku Iranu, glavnom izraelskom neprijatelju i regionalnoj sili koja podupire i sirijski režim i Hezbolah.

Iran već dugo prijeti uništenjem Izraela, a Hezbolah je dio njegova arsenala. Bude li Izrael prekinuo opskrbu Hezbolaha naoružanjem, to će ograničiti buduće iranske prijetnje Izraelu.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi osudio je u četvrtak izraelsko bombardiranje vojnog kompleksa u Siriji i nazvao ga brutalnom agresijom.

‘Nema sumnje da taj agresivan čin ide u istom smjeru kao i politika Zapada i politika cionista kako bi se u drugi plan stavio uspjeh sirijskog naroda i vlade, koji žele ponovno vratiti stabilnost i sigurnost u zemlji’, rekao je Salehi osuđujući ‘brutalnu agresiju cionističkog režima’.

Izrael nikada nije potvrdio te vrste napada, ali je komentar zapovjednika izraelskog ratnog zrakoplovstva, general-bojnika Amira Eshela prilično indikativan. On je na konferenciji za novinare u utorak rekao da je Izrael uključen u ‘rat između ratova’ i da ‘ta kampanja traje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini’.

‘Provodimo akcije kojima je cilj ukloniti neposredne prijetnje i stvoriti povoljnije uvjete za pobjede u ratovima, kada se oni dogode’, istaknuo je Eshel, prenosi NBC News.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...