Janša dobio deset dana da podnese ostavku

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant pozvao je u subotu premijera Janeza Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena slovenska politička kriza nastala izvješćem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i vođa oporbe Zoran Janković, kršila protukorupcijski zakon.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant izjavio je u subotu nakon sastanka vodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja osigurava parlamentarnu većinu Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji, da ta stranka premijeru Janši zbog korupcijske afere daje deset dana da se povuče s mjesta predsjednika vlade i tako osigura nastavak djelovanja sadašnje vlade s novim premijerom kojega bi po mišljenju Viranta trebala predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ukoliko se Janša na taj potez ne odluči, pozivaju ga da u parlament uputi zahtjev za glasovanju o povjerenju vladi, a u tom bi slučaju GL glasovala protiv njega i njegove vlade.

‘Od slovenske demokratske stranke (SDS) kao najjače starnke u vladi očekujemo da u razumnom roku predloži novog mandatara. To bi omogućilo opstanak sadašnje koalicije i vlade, te spriječilo političku nestabilnost’, izjavio je Virant u subotu nakon sastanka svoje stranke.

Mišljenje da bi Janša trebao odstupiti i tako omogućiti lakši rasplet krize već su načelno iznijele i druge stranke u koaliciji, no premijera je odmah nakon izbijanja korupcijske afere podržala stranka kojoj je na čelu, izjavom da su optužbe na njegov račun politički motivirane, te da neće pristati na glasovanje o povjerenju Janši niti na mogućnost formiranja tehničke vlade.

Pritisak na Janšu psihološki je povećan i odlukom Zorana Jankovića koji je u subotu objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), oporbene stranke s najviše mjesta u parlamentu, iako je proteklih dana ustrajno izjavljivao da se zbog izvješća antikorupcijske komisije po kojemu je bio u sukobu interesa za obavljanja visokih javnih dužnosti ne osjeća krivim i da zato neće dati ostavku ni kao predsjednik stranke niti kao ljubljanski gradonačelnik.

Slovenski mediji ocjenjuju da bi politička previranja koja mogu dovesti i do raspisivanja prijevremenih izbora kao krajnjeg izlaza za sadašnje stanje mogla potrajati iako se u konzultacije oko rješavanja krize već angažirao i predsjednik države Borut Pahor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...