Jasna Babić izlazi danas iz zatvora?

Novinarka Jasna Babić je dobro, nema primjedbi na smještaj u zatvoru u Remetincu i ganuta je podrškom kolega, doznaje se od njezine braniteljice koja je danas zatražila ukidanje pritvora određenog jer se novinarka nije odazivala na sudske rasprave u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan.

‘Podnijela sam takav prijedlog o kojemu bi, s obzirom da je riječ o pritvorskom predmetu, što prije trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koji je krajem studenoga i donio rješenje o pritvoru’, kazala je zagrebačka odvjetnica Valković.

Dodala je da je sudska rasprava u slučaju zbog kojega je novinarka i završila iza rešetaka zakazano za ponedjeljak, 28. siječnja. Ako je sud do tada ne pusti na slobodu, na raspravu će je dovesti pravosudna policija.

Odvjetnica je prijedlog podnijela nakon posjeta novinarke Babić u zatvoru u Remetincu.

“Ona nema primjedbi na uvjete smještaja, osjeća se dobro i iskreno je ganuta podrškom kolega i svih koji su reagirali na njezino pritvaranje”, izjavila je odvjetnica.

Glasnogovornik suda Dražen Kevrić nije mogao reći kada će vijeće održati sjednicu i odlučiti o prijedlogu braniteljice novinarke koja je po nalogu suda uhićena jučer oko podneva, nakon čega je odvedena u zatvor.

“Sjednica će se održati čim će stranke biti u mogućnosti doći na nju, a nije isključeno da to bude već danas”, kazao je Kevrić.

Sud je pritvaranje Jasne Babić naložio još 28. studenoga prošle godina jer se, po riječima glasnogovornika suda, nije odazvala pozivima na 16 zakazanih rasprava, a nisu se uspjela realizirati ni tri naloga policiji da je se dovede na raspravu. Na sudu kažu da su za pritvorom kao “krajnjom mjerom” posegnuli tek pošto u nekoliko navrata nisu uspjele “blaže mjere osiguranja nazočnosti tužene na raspravi”.

Na vijest o pritvaranju novinarke Josip Radeljak izjavio je nekim medijima kako se ne sjeća zbog čega ju je tužio, ali “radilo se o prostačenju, lažima i klevetama” kojima se sada bave njegovi odvjetnici.

Sudsku raspravu u tom slučaju vodi sutkinja Tamara Pleše.

Pritvaranje Jasne Babić jučer je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, zatraživši njezino hitno puštanje na slobodu, a zabrinutost je danas iskazao i hrvatski P.E.N. centar koji smatra da je riječ o nerazmjernom reagiranju koje “postaje faktorom u ugrožavanju slobode istraživačkog novinarstva”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...