Kako slikati sunce ili drugo direktno svjetlo?

Svima nam se to bar jedanput dogodilo, htjeli smo uhvatiti super fotografiju, a ispred nas je ili bilo sunce ili neka jaka svjetlost. I onda zapravo ništa ne valja. Osoba ili predmet koji smo slikali su pretamni, presivi, ništa se ne vidi. Nekad još gore, izgori cijela fotografija.

Oko ovoga su se bunili i korisnici novog iPhone-a jer su imali cijelo vrijeme u kadru ljubičastu svjetlost. Iz Apple-a su odgovorili da nitko ne bi trebao slikati direktno izvor svjetlosti jer to jednostavno nema smisla.

– Da bi se to izbjeglo treba se okrenuti suprotno od sunca. Kada dobiješ novi kadar svjetlo je zapravo super jer koristiš to sunce ili neki izvor svjetlosti. Može pomoći za presvjetlu fotografiju  smanjenje ISO-a, zatvaranje blende po potrebi da ostane oštrina i možda povećati brzinu okidača. To su tri glavne stvari koje se mogu podesiti. – ispričao nam je zadarski fotograf Angelo Virag.

Rekao nam je kako se ‘spaljene’ fotografije mogu spasiti jedino ako nisu baš presvijetle i ako se na fotoaparatu korsitio RAW format za spremanje. Ako se spremalo u JPEG, nema pomoći.

– Nemam baš previše naviku snimati zalaske sunca, trebalo bi se oko toga dosta potruditi. – dodao je Angelo.

I zato su baš takve fotografije najmanje zahvalne. Mi smo pronašli nekoliko primjera kako sunce ili svjetlo ispred objektiva koristiti kao prednost i snimiti super fotografije. Naravn da se može!

[nggallery id=199]

 

Ako ti je san snimiti ovakve fotografije, baviti se slikanjem i napredovati, prodruži se ekipi Foto dana mladih. Ove godine je natjecanje u Zadru, a stižu mladi iz cijele Hrvatske. Detalji prijave su ovdje: www.fotodanimladih.com.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...