Karamarko: “Krali smo i pljačkali, ali još uvijek smo bolji od SDP-a!”

‘SDP nikada nije želio hrvatsku državu, a ne želi je ni danas, i zato ne zaslužuje njome vladati!’, zagrmio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko s govornice na proslavi 23. godišnjice splitskog ogranka stranke, pa uoči lokalnih izbora pozvao da se ‘crvena peronospora potpuno odstrani iz Hrvatske’.

Oštar govor šefa oporbe na svečarskom skupu, održan u inače mlakoj atmosferi pred dvjestotinjak članova stranke, splitske HDZ-ovce na kraju je podigao na noge: Karamarko je punih pola sata divanio o povijesti stranke i države, kritički je progovorio o stranačkim grijesima poput pretvorbe, ‘raznih ortakluka’, korupcije, kriminala i pljačke države, no potom zaključio da je – ako se usporedi s SDP-om – HDZ ipak dobar ‘jer voli svoju zemlju’.

‘Nakon obrane od četničke agresije nastupila je depresija, moramo pogledati istini u oči i priznati da smo dva puta gubili na izborima zbog kriminala i korupcije. Krajem devedesetih građani su nas kaznili zbog problema u pretvorbi, raznih ortaka, zbog banaka, kredita i činjenice da su neki počeli naplaćivati svoje hrvatstvo! Ne može se domovini ispostavljati faktura i taj lopovluk je narod kaznio’, priznao je Karamarko. Potom je trećesiječanjsku vlast opisao kao ‘najezdu Juda koje nikada nisu htjele hrvatsku državu, a nikada se nisu distancirale ni od Saveza komunista i zločinca Tita koji u Zagrebu i Splitu još uvijek ima svoje ulice, trgove i drvorede’.

‘Godine 2003., ponovno smo došli na vlast i započeli dobre procese, no opet smo dobili i reprizu korupcije i pljačke države kroz razne Fimi medije i crne fondove. Pod plaštom HDZ-a ponovno se počelo naplaćivati hrvatstvo! No za njih smo postali stranka lopova i kriminalaca, a ako nestane HDZ-a, nestat će i sve ideje ljubavi i prave Hrvatske za koju su se borili naši branitelji’, sipao je Karamarko.

‘Oni koji su krali danas odgovaraju, a kada će se SDP ispričati za 25. lipnja 1991. i činjenicu da nisu željeli samostalnu Hrvatsku? Osim toga, danas se diverzantski ulazi u školstvo, agresivno se napada Crkvu i hrvatsku tradiciju, a naši branitelji u rat su jurišali s krunicama, a ne s Titovim slikama i zvijezdom petokrakom! To su bili agresorski simboli!’, nastavio je šef HDZ-a. Pozvao je na obnovu duha iz 1990. jer se Hrvatska danas nalazi u teškom trenutku i na raskrižju: vlast, kaže, pokušava promijeniti ukupni svjetonazor iako je izabrana samo kako bi riješila gospodarske probleme, a oko toga nije napravila baš ništa.

Šefu stranke na govornici je prethodio predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, pa mu je dao svojevrsnu javnu zakletvu: ‘Gospodine predsjedniče, ova generacija HDZ-ovaca će vam donijeti pobjedu na izborima’, obećao je ustreptali Škorić. Najavio je da će za izbore u svibnju u Splitu biti sastavljena ‘narodnjačko-konzervativna koalicija’ koja će spriječiti rasipanje glasova.

Novinari su od Tomislava Karamarka ponovno tražili ime HDZ-ova kandidata za splitskog gradonačelnika, no ni ovaj put ga nisu dobili: sve će, kazao je, biti poznato za nekoliko dana, a lokalne organizacije stranke imaju mogućnost odlučivanja – ali će za to i snositi odgovornost. Upitan je i hoće li HDZ u velikim gradovima skriveno podržati neke druge kandidate, kao što je prije četiri godine u Splitu stao iza Željka Keruma.

‘Ta filozofija je potpuno promijenjena, to nikako ne dolazi u obzir. Optužuju nas da ćemo u Zagrebu podržati Milana Bandića, a to nije istina: ovih dana objavit ćemo i ime vrlo kvalitetnog kandidata za gradonačelnika Zagreba. Postoji i mogućnost da to bude nestranački kandidat koji će imati našu podršku, ali u tom slučaju mora se raditi o ekstra kvalitetnoj osobi. Ali ne, to nije Milan Bandić’, zaključio je Karamarko.

Povećanje plaća za nekoliko ravnatelja državnih ustanova proglasio je dokazom dvoličnosti i licemjerja ove vlade, a odbio se izjasniti o uvođenju dvojezičnosti u dvadesetak gradova i općina gdje postotak Srba u stanovništvu prelazi jednu trećinu. ‘Neke rane su još svježe i o tome ćemo se posebno očitovati’, najavio je šef HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...