Kockice leda mjere pijanstvo

Student MIT-a Dhairya Dand, na jednoj prošlogodišnjoj veselici u kampusu toliko se napio da je završio bez svijesti u bolnici.

Kako kaže, najveći problem je bio u tome što nije uopće bio svjestan koliko je pića popio, pa je poučen neugodnim iskustvom odlučio napraviti svojevrsni alarmni sustav koji bi ga u budućnosti mogao upozoriti da treba prekinuti s ispijanjem ako ne želi imati ozbiljnihzdravstvenih problema.

Dand je stoga proizveo elektroniku koja se smješta u prozirno kućište nalik na kockicu leda, te za svako novo piće koje se natoči u čašu upali LED svjetlo druge boje, te ujedno može bežično poslati poruku njegovom prijatelju da bi bilo vrijeme da ga se odvuče sa šanka.

Osim LED lampice u “kockici leda” se nalaze akcelometar i infracrveni predajnik, a sve je uronjeno u mekanu želatinoznu masu.

Kako bi sustav bio zabavan budućim korisnicima, Dand je omogućio da LED svjetlo treperi prema ritmu glazbe.

Sustav fonkcionira na taj način da akcelometar mjeri broj gutljaja (okretanja čaše), što omogućava procjenu količine alkohola u krvi, a to je u stanju zaključiti s preciznošću od 80 posto. Kada procijeni da je u organizam unesena zadana količina alkohola upali svjetlo određene boje.

Dand u budućnosti ima namjeru razviti aplikaciju za programiranje sustava koji bi se mogao ugoditi za različite vrste alkoholnih pića, odnosno prema postocima alkohola koje sadrže, a u kockice će ugraditi RGB LED lampicu kako bi mogla prikazivati znatno više boja. Nakon toga će ovaj sustav pokušati komercijalizirati kroz sustav investiranja preko portala Kickstarter. Isti sustav bi mogao biti ugrađivan i u dno samih čaša, pa vam lažne kockice leda neće ometati doživljaj cuganja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...