Koga će stranke kandidirati za Europski parlament?

Izbori za Europski parlament, koji se moraju održati do primitka Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja, izazivaju puno manje pažnje od lokalnih izbora u svibnju. Za ovaj, dobro plaćen posao, bez sumnje bit će dosta kandidata. No, izbori se prvi put provode s tzv. otvorenim listama, gdje građani imaju zadnju riječ.

Biti što bliže neposrednoj demokraciji oduvijek je bila težnja Europske unije, pogotovo kada je u pitanju njeno najvažnije tijelo, Europski parlament. Stoga su i pravila nešto drugačija od onih na koje smo navikli. Hrvatska je sa završetkom pregovora dobila pravo na 12 promatrača u parlamentu, no do 1. srpnja građani moraju izabrati 12 punopravnih zastupnika neovisno o tome što redovni izbori dolaze već 2014. godine.

Ministar uprave Arsen Bauk za Media servis je objasnio kako će izbori izgledati. “Bit će veliki glasački listić jer će na njemu biti svi kandidati budući da su prvi put u Hrvatskoj uvedene otvorene liste u izborni sustav”, pojašnjava Bauk.

Izbori se neće održati zajedno s lokalnima, kao što se ranije razmišljalo, a o datumu će odlučiti predsjednik Josipović. Aktualni promatrač u parlamentu SDP-ov Tonino Picula kaže da u stranci još nisu razgovarali o kandidatima. “Ne, nismo o tome razgovarali ali evo, vrijeme brzo i vjerujem da ćemo u stranci ubrzo obaviti i taj razgovor”, kaže Picula.

Ono što je sigurno, na listi neće biti Davora Bernardića iako se spekuliralo da bi mu to trebala biti nagrada za poslušno odustajanje od kandidature za zagrebačkog gradonačelnika. “Izbori za europski Parlament trebaju se održati do ljeta. Ja definitivno neću konkurirati na tim izborima. Nije svejedno tko će nas zastupati u EU parlamentu jer se u Europi na toj nadnacionalnoj razini donose najvažnije odluke”, pojašnjava Bernardić.

Na desnoj strani, u HDZ-u također još ne izlaze s kandidatima. Andrej Plenković, dugogodišnji diplomat trebao bi svakako biti na popisu, no ideja nije strana ni nekim drugim istaknutim političarima poput Jadranke Kosor. Da mjesta u europskoj diplomaciji može biti i za nju, vjeruje Dubravka Šuica. “Tamo gdje budem najpotrebnija i gdje budem najbolje rješenje, bit ću tamo. Znate da je Dubrovnik bio inače središte diplomacije i to je i danas, prema tome, nekako se poklapa to i s Europskim parlamentom i Dubrovnikom. Vidjet ćemo što bude najbolje rješenje za stranku”, ističe Šuica.

Osim stranačkih, možemo očekivati i poplavu neovisnih kandidata. Plaća od 7 tisuća eura, uredi u Bruxellesu i Strasbourgu, osoblje te brojne povlastice sigurno su dobar magnet za kandidaturu liste za koju će biti potrebno prikupiti 5.000 pravovaljanih potpisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...