Koji Europljani još uvijek ‘gule’ vojsku?

Austrija je jedna po posljednjih europskih zemalja s obveznom vojnom službom, a to će i ostati nakon što se gotovo 60 posto Austrijanaca na referendumu u nedjelju izjasnilo za zadržavanje obaveznog služenja vojnog roka.

Rezultati nedjeljnog referenduma udarac su za vladajuće austrijske socijaldemokrate, osobito za kancelara Wernera Faymanna i ministra obrane Norberta Daraboša, kao i za Stranku zelenih i većinu austrijskih medija koji su zagovarali ukidanje vojnog roka.

Pobjedu su izvojevali konzervativna Narodna stranka i desničarska Slobodarska stranka, koji su se zalagali za zadržavanje postojećeg sustava novačenja i obaveznog služenja. Obje strane vodile su snažnu kampanju za svoja stajališta i zadnjih tjedana Austrija se dosta podijelila po tom pitanju.

Uz Cipar, Estoniju, Finsku, Grčku i Dansku, Austrija ostaje jedna od malobrojnih zemalja Europske unije s obaveznim služenjem vojnog roka.

Austrija je vojno neutralna i ima jedan od najmanjih vojnih proračuna na svijetu, dvije milijarde eura godišnje ili 0,6 posto BDP-a.

Austrijska vojska ima 45 tisuća pripadnika i aktivna je u mirovnim misijama diljem svijeta, posebno na području bivše Jugoslavije i na Golanskoj visoravni. Obavezni vojni rok traje šest mjeseci u vojsci ili devet mjeseci u civilnim službama. Podliježu mu svi muškarci stariji od 18 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...