Kruh i mlijeko nikad skuplji, cijene u kafićima iste

Ni prvi radni dan nije stvorio poteškoće – sustav fiskalizacije radi bez greške. Ugostitelji s kojima smo razgovarali nemaju zamjerki. Zamjerki zato imaju građani, nezadovoljni uvođenjem PDV-a na kruh i mlijeko. S druge strane kava im nije jeftinija.Sustav radi bez zastoja, a od njegovog puštanja u rad do poslijepodnevnih sati primljeno je više od 5,1 milijuna računa.

 

Sustav radi bez poteškoća

“Sustav je spreman da u jednoj sekundi primi 1.000 računa”, rekla nam je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavljujući stupanje Zakona o fiskalizaciji na snagu. Da je u pravu, Media servisu je potvrdio Darko Bastić, direktor jednog vodičkog hotela.

“Iako smo imali doček Nove godine i pun hotel, zaključili smo kase u 23:45, a poslije toga smo u 00:10 ponovo krenuli s radom i prošlo je sve bezbolno”, rekao je Bastić.

Sustav je testirao i zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar – zaključak isti: problema nema.

“To se čeka 15-ak sekundi. Mi dok pravimo kavu, sustav izbaci račun dok je kava gotova. I prije”, otkriva nam pak Domagoj, vlasnik jednog zagrebačkog kafića. Ipak, pronašli smo osječkog konobara koji je jutros imao poteškoća.

 

Ciljana provjera

“Institucije moraju imati ‘plan B’, znači formirani računi od državne institucije s pečatom u slučaju tehničkih problema”, kaže Osječanin.

Problem nije stvarao ni drugačiji obračun PDV-a, i to po nižoj stopi koja posebno veseli ugostitelje.

“Prvi računi su odmah bili ispravni i stvarno je prošlo sve kako treba”, istaknuo je Bastić.

A ide li sve kako treba, već ovog mjeseca provjeravat će nekoliko stotina inspektora.

“Ići će se ciljano kod onih gdje će se vidjeti da su prometi mali i da eventualno ima koji dan kada se računi nisu izdavali”, najavila je Ćavlović Smiljanec.

 

Nema smanjivanja cijene

U međuvremenu, do travnja se za fiskalne blagajne trebaju pripremiti i svi ostali koji posluju s gotovinom. U Poreznoj u kojoj očekuju suzbijanje sive ekonomije i dodatni prihod za državnu kasu od milijardu kuna poručuju – i za to ćemo biti spremni. Fiskalne račune možete provjeriti na internetskoj stranici Porezne uprave, a periodično će se organizirati i lutrija za one koji budu skupljali račune i slali ih u Poreznu. Više o nagradnoj igri – na proljeće. I dok su u ovoj priči zadovoljne sve strane, građani nisu oduševljeni 5-postotnom stopom PDV-a na kruh i mlijeko. Istodobno kava im nije jeftinija.

“Prvi dan jeftiniju kavu popio nisam, a platio sam skuplji kruh i mlijeko.Danas je cijena kruhu koji je bio u 2012. 7 kuna porasla na 8 kuna. Cijena kave je ostala ista”, javili su nam građani.

No ubrzo je stiglo objašnjenje.

“Ugostitelji zadnjih 2-3 godine nisu dizali cijene bez obzira što su troškovi 30-40% narasli. Da bi ugostitelji trebali sada spustiti cijenu kave zato što je porez na kavu sada 10%, to je glupost”, pojašnjava drugi slušatelj.

 

Svaki dan sve je skuplje

Objašnjenja, otkud god dolazila, za većinu građana zvuče neuvjerljivo.

“Svaki dan je sve skuplje, ali narod šuti i dalje! Manje ćemo jesti kruh! Ako nam dignu plaću koliko su digli poskupljenja, nema problema”, neke su od reakcija građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...