Laser poslao sliku Mona Lise na mjesečev satelit

Američka svemirska agencija može reći kako je sa Zemlje uspjela laserom “skinuti” mjesečev orbiter LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), te tom tehnologijom poslati na njega digitalnu sliku “najpoznatijeg svjetskog osmjeha” Mona Lise, koju su za potrebu eksperimenta prekrstili u “Moona Lisa”, ili u slobodnom prijevodu “Mjesečeva Lisa”.

Laserska zraka koja je služila za prijenos digitalnih informacija Mone Lise, upućena je iz NASA-inog Goddard Space Flight centra u Marylandu, te je nakon puta od 386.240 kilometarapogodila letjelicu koja služi za proučavanje mjesečeve površine.

Potom je primljena slika s LRO-a poslana nazad na Zemlju pomoću radio valova, te je ustanovljeno kako je došlo do oštećenja, no NASA ju je uspješno “očistila” uz pomoć softvera za rekonstrukciju podataka Reed-Solomon, istog alata koji se koristi za korekciju grešaka u kodu za popravak CD-a ili DVD-a.

Za slanje slike, Xiaoli Sun, znanstvenik Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) projekta u Goddardu, podesio je sliku Mona Lise na veličinu od 30.400 piksela, a svaki piksel je bio potom pretvoren u sivi komadić prezentiran brojevima od 0 do 4.095.

Laser koji je ispalio zraku naziva se “Next Generation Satellite Laser Ranging Station”, te je do sada već korišten za mjerenje mjesečevog terena, a čitava slika je slana brzinom od 300 bitova u sekundi.

NASA sada planira razviti tehnologiju koja bi funkcionirala u obrnutom smjeru, za dobivanje živih video filmova visoke razlučivosti s raznih tijela u Sunčevom sustavu poput Jupitera.

Za to se razvija projekt pod nazivom LLRCD (Laser Communications Relay Demonstration), koji će predstavljati prvu NASA-inu dugoročno misiju optičkih komunikacija. Vjeruje se da će ova laserska tehnologija imati glavnu komunikacijsku ulogu tijekom budućih ljudskih misija naMjesecu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...