Lego zbog svoje igračke optužen za rasizam

Turska zajednica iz Austrije optužila je dansku kompaniju za proizvodnju igračaka Lego za rasizam jer jedan od njihovih proizvoda iz serije Ratovi zvijezda podsjeća na džamiju.

Kritičari tvrde da model Jabbine palače vrijeđa muslimane jer podsjeća na džamiju Aju Sofiju u Istanbulu. Članovi turske zajednice optužuju Lego da na taj način ujedno širi negativne stereotipe o stanovnicima Bliskog istoka.

Turska zajednica putem priopćenja poziva Lego da uputi javnu ispriku zbog ”kulturološke bezosjećajnosti”, a traži i da se sporni proizvod povuče iz prodaje. U protivnom će se cijeli slučaj naći pred sudom.

Osim toga što izgleda kao Aja Sofija, turska zajednica tvrdi i da je igračka zasnovana na dizajnu džamije Jamija al-Kabira u Bejrutu. U priopćenju turske zajednice dodaje se i da figure podsjećaju na ”teroriste, kriminalce i ubojice”, piše Telegraph.

Glasnogovornica danske kompanije Katarina Sasse istaknula je da sporni proizvod ne predstavlja postojeće objekte, ljude niti spomenute džamije, nego je kompletan set napravljen po uzoru na film.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...