Lokalni izbori mogli bi HDZ prvi put baciti na treće mjesto

Predstojeći lokalni izbori zakazani za svibanj, mogli bi vodeće i najveće stranke SDP i HDZ gurnuti u zadnji plan. Prema mišljenju politologa, gradove i županije mogli bi zaposjesti nezavisni kandidati i kandidati regionalnih stranaka jer najveće političke organizacije nemaju prave kandidate niti podršku građana.

Premda su najavljivali da će krajem 2012. godine predstaviti svoje kandidate za gradonačelnike najvećih gradova, HDZ-ovci se još uvijek skrivaju u mišjoj rupi. Kruže poluinformacije o mogućim kandidatima za gradonačelnika Zagreba poput bivšeg slavnog nogometaša Zvonimira Bobana ili Čire Blaževića, no šef HDZ-a Tomislav Karamarko ne donosi odluke i djeluje prilično dezorijentirano.

‘HDZ se našao u teškoj situaciji nakon gubitka izbora i započetog suđenja protiv stranke za Fimi mediju pa je stoga reduciran minimalni broj tvrdih birača HDZ-a s kojim neće moći osvojiti niti jedan veći grad’, rekao je analitičar Žarko Puhovski i pojasnio da zbog toga HDZ sada traži popularne osobe koje i nisu pravi HDZ-ovci.

‘Ovi izbori neće doći glave Zorana Milanovića koji ionako ne može očekivati na izvrstan rezultat jer je godinu dana na vlasti zbog čega im prirodno pada podrška, ali radit će se o Karamarkovoj glavi’, bio je slikovit Puhovski. ‘HDZ-u se može dogoditi da na lokalnim izborima budu tek treća stranka po uspješnosti pa sada traže samo nešto što će ih izvući od sramote. Veće gradove sigurno ne mogu dobiti’, kaže Puhovski.

HDZ bi tek možda mogao osvojiti Zadar kada bi se HDZ-ov Božidar Kalmeta kandidirao no, kako kaže Puhovski, Kalmeta se iz niza razloga nastoji ne pojavljivati u javnosti kako ne bi ljude podsjećao na svoje postojanje i afere vezane uz HAC itd.

Politolog Boško Picula smatra da je HDZ propustio dobru priliku da pokaže demokratičnost i da krene u novom smijeru: ‘Bila je ovo izvrsna prlika da HDZ prvi put na unutarstranačkim izborima izabere kandidate za lokalne izbore. Trebali su nakon svih problema naći nove ljude s novim legitimitetom koje će predstaviti Hrvatskoj, ali ta je prilika propuštena jer se stranka nije unutar sebe konsolidirala – niti kadrovski, niti ideološki, a ni programski.’

Picula kaže da je taj nedostatak konsolidacije doveo do vakuuma u kojem je HDZ dana i zbog kojega još nisu izabrali kandidate. ‘Mislim da svaki sljedeći dan ide na štetu HDZ-a a s time je suočen i Karamarko. On pak ima problem jer nije dobio unisonu podršku u stranci. Tu podijeljenost Karamarko nije prevladao i nije okupio sve opcije oko zajedničkog cilja konsolidacije i osvajanja vlasti.’

Picula je uvjeren da će tu lošu situaciju iskoristiti njegovi oponenti, ali ne oni u SDP-u kojima pada podršk, nego Laburisti, don Ivan Grubišić, HDSSB i druge regionalne stranke: ‘Mislim da će to biti prvi izbori kada će i SDP i HDZ doživjeti poraz.’

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...