Matić: “Iviću, jeste li predavanjem obrane i zaštite podrivali sustav?”

Aktualni sat na početku sedme sjednice ovog saziva Hrvatskog sabora otvorio je stari sukob između bivšeg i aktualnog ministra branitelja – Tomislava Ivića i Predraga Matića. Nakon što je zastupnik Ivić zatražio od Matića da mu objasni ratni put ‘branitelja Predraga Matića’, uslijedila je oštra i ironična Matićeva reakcija u kojoj se dotaknuo i Hrvatskog lista, ali i Ivićevog braniteljskog statusa.

Zastupnika HDZ-a i bivšeg ministra hrvatskih branitelja Tomislava Ivića zanimalo je što će njegov nasljednik Predrag Matić ‘učiniti sa statusom hrvatskog branitelja Predraga Matića za kojeg u Registru branitelja stoji da je stupio u Hrvatsku vojsku 15. lipnja, ali je u obranu Vukovara stupio dva i pol mjeseca kasnije’.

‘U međuvremenu je bio na ljetovanju u Crikvenici. Je li u redu da onaj tko je ljetovao ima pravo na bodove u Fondu hrvatskih branitelja i hoćete li ispraviti tu netočnost u Registru branitelja?’ upitao je Ivić Matića.

U vrlo oštrom odgovoru, ministar branitelja Predrag Matić odgovorio je kako ga ‘uvijek oduševljavaju pitanja Tomislava Ivića, nakon čega prati popularnost ministara u Vladi te mu zahvaljuje na svakom pitanju’.

‘Trebali ste postaviti pitanje premijeru zašto nije imenovao nekoga za ministra tipa Ramba ili kneza Domagoja, no on se odlučio za Freda jer je ‘mila majka’ za prethodnike. Nakon što sam se borio za ovu državu i proveo devet mjeseci u zatvoru, vjerojatno nisam zdrav kao neki koji sjede među vama, ali nisam baš tolika budala ni toliki luđak da inzistiram da prvo ime koje se objavi iz Registra branitelja bude moje ime’, rekao je Matić.

Osvrnuo se i na pisanje Hrvatskog lista, za koji je ustvrdio da je blizak HDZ-u, odnosno objave čitatelja ispod tekstova u kojima je postavljeno pitanje: ‘Tko je taj Matić, pa kad se stalo na kraj jednom Sanaderu, tko je Matić da mu se ne može stati na kraj?’

‘Nadam se da mi nećete stati na kraj kao što ste stali Igoru Rađenoviću, Dušanu Miljušu ili supruzi gradonačelnika Željka Sabe. Nadam se da nećete na taj način. No, kad me pitaju koji mi je najbolji toaletni papir, odgovaram da su to Paloma, Teta Violeta i Hrvatski list. Prevario sam ih kod Hrvatskog lista. Vjerujte mi, probao sam, ostali su crni prsti i da ne govorim za onaj drugi dio tijela koji se ne vidi’, znakovit je bio Matić.

Ponovno se vratio Iviću te ga podsjetio kako ‘ima više dana u ratu nego general Glavaš koji ga je primio u Hrvatsku vojsku’ te na činjenicu da je predavao obranu i zaštitu. ‘Vjerojatno ste podrivali sustav iznutra i pripremali mladu hrvatsku vojsku za predstojeći rat’, rekao je Matić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko potom ga je upozorio da usporedbe koje je izgovorio ‘nisu primjerene’ za Hrvatski sabor, ‘bez obzira na pitanje koje je bilo osobno upućeno’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...