Mediji su stvorili paranoju u Hrvatskoj

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, stručnjak za područje nacionalne sigurnosti i geopolitike i član Odbora za obranu Hrvatskog sabora prof. dr. Vlatko Cvrtila tvrdi u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da se, uprkos seriji eksplozija u Zagrebu posljednjih tjedana, ne može govoriti o značajnom ugrožavanju sigurnosti Republike Hrvatske.

Po njemu, zanimljivo je da se radi o tri slična događaja u kratkom vremenskom periodu.

”To je nešto što u sigurnosnom smislu treba uzeti ozbiljno, ali nije nešto na osnovu čega bi se moglo zaključivati o značajnom ugrožavanju sigurnosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Kada se pogleda koje su posljedice tih događaja, iz toga se mogu izvući određene namjere onih koji su počinitelji. Radi se o nekakvim noćnim eksplozijama koje ne pričinjavaju materijalnu štetu, niti ugrožavaju živote građana. U sigurnosnom smislu ne može se, dakle, govoriti da je to nešto sigurnosno zabrinjavajuće”, rekao je Cvrtila.

Dodaje da se, pak, može govoriti o određenom trendu koji je na razini sigurnosnih opasnosti čak i niže od nekakvih drugih kategorija kriminaliteta. Više bi ga, dodaje, zabrinula serija od tri velike pljačke banaka.

‘Ovdje je stvorena društvena paranoja koju su prije svega generirali mediji različitim kombinacijama i konstrukcijama o čemu bi se tu moglo raditi, od terorizma do čega sve ne. Osim toga, prve dvije eksplozije uvijek mogu inspirirati ljude koji iz različitih razloga, da li zbog psihičkih poremećaja ili drugog, mogu nešto takvo napraviti. Sjetite se komandira Šamila i njegovog snimka’, ističe on, dodajući da je policija zakazala u komunikaciji s javnošću.

Ističe kako se pokazalo da napade nisu izvodili profesionalci koji znaju rukovati eksplozivom, već najobičniji amateri. Podsjeća da je počinitelj prva dva napada otkriven i da se pokazalo kako iza svega nije stajala nikakva skupina.

”Tome ne treba uopće pridavati pažnju kao terorizmu. To je opće opasna radnja koja uznemirava građane. Ali, građani nisu toliko uplašeni da ne bi izlazili na javna mjesta. To u svakom slučaju nije terorizam. Osim toga, kod terorizma se javljaju određene skupine koje preuzimaju odgovornost za napade, što ovdje nije slučaj’, objasnio je Cvrtila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...