Mega pušten u rad

Sukladno ranijim obećanjima, Kim DotCom je pustio u rad Mega, svoju novu uslugu za online pohranu podataka. Usluga je simbolično lansirana točno na godišnjicu upada specijalaca na DotComov novozelandski dvorac, nakon čega je uslijedilo i zatvaranje MegaUploada.

Kim je od samog početka isticao kako je velika pažnja posvećena zaštiti korisničkih podataka, što podrazumijeva i obilnu upotrebu enkripcije. Korisnici prilikom uploada podataka na servere generiraju kriptografski ključ (kao generator slučajnih brojeva se, među ostalim, koriste i pokreti miša i način tipkanja pojedinačnog korisnika), a podaci se kriptirani pohranjuju na Mega servere. Na taj način korisnici imaju velik stupanj zaštite podataka s obzirom da se ključ za njihovo kriptiranje ne nalazi nigdje doli na računalu korisnika – Mega ne pohranjuje ključeve na svojim serverima i nikako ne može znati koji se podaci nalaze na određenim računima.

Premda reklamirano kao prednost za korisnike, Mega se na ovaj način zapravo ograđuje od vrste pohranjenog sadržaja, te eventualnu razmjenu autorskim pravima zaštićenog materijala (ili nekog drugog ilegalnog materijala) i odgovornost za istu prebacuje na same korisnike. Potonji pak svoje podatke s drugima mogu razmjenjivati na dva načina, prvi se odnosi na davanje linka na kriptiranu datoteku, koju je nemoguće dekriptirati bez posjedovanja ključa. Ključ korisnik unaprijed treba distribuirati svima onima za koje želi da imaju pristup sadržaju.

Drugi način odnosi se na davanje linka, također na kriptirane datoteke, no sustav u tom slučaju u isti dokument implementira i ključ za njegovo dekriptiranje. Navedeni ključ se generira za svaku datoteku pojedinačno i očigledno predstavlja manje sigurno rješenje, koje će zasigurno biti primamljivo onima koji vole distribuirati veće količine podataka putem Interneta. Na zahtjev nositelja autorskih prava Mega će uklanjati sporni sadržaj, kako je to bio slučaj i s MegaUploadom i brojnim drugim sličnim uslugama.

Osim enkripcije, Mega se za sigurnost sadržaja brine i redundancijom u pohrani podataka. Servis surađuje s brojnim velikim i malim hosting kompanijama koje obavljaju konkretnu pohranu podataka u oblaku, a svaka datoteka je spremljena na dva nezavisna providera. Kim ističe i kako nema potrebe za brigom oko davatelja usluga s lošijom reputacijom s obzirom da su podaci kriptirani te takve tvrtke nemaju interesa za njihovom zlouporabom. Što se tiče dostupnog kapaciteta, u ponudi su besplatni korisnički račun s 50 GB dostupnog prostora za pohranu podataka te tri raspoloživa računa za plaćanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...