Merkel, Cameron i Medvedev na forumu u Davosu

Njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i ruski premijer Dmitrij Medvedev sudjelovat će na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Na forum će doći ukupno pedesetak šefova država i vlada.

Kina i Sjedinjene Države neće imati predstavnike na toj razini ove godine zbog datuma održavanja foruma, promjene vlade u Pekingu i početka drugog mandata američkog predsjednika Baracka Obame.

Među sudionicima ovogodišnjeg foruma su i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, diretorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Glavna tema ovogodišnjeg tradicionalnog okupljanja u Davosu je “otporna dinamičnost” kojom žele ukazati na potrebu da vlade i poduzeća razviju strategije koje će omogućiti normalno funkcioniranje ključnih sustava u slučaju prirodnih nepogoda.

Uoči foruma u Davosu je objavljeno izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u kojem je ocijenjeno kako su krhka gospodarstva i vremenske nepogode najveće opasnosti za svijet. Iako je Europa u 2012. izbjegla slom eurozone, a SAD fiskalnu krizu, poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s temeljnim svjetskim problemima, zaključili su autori ovogodišnjeg WEF-ova izvješća Rizici u svijetu 2013., objavljenog 8. siječnja u Londonu.

Izvješće se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo više od tisuću stručnjaka i privrednih čelnika. Anketirani su iskazali nešto veći pesimizam u vezi s rizicima s kojima bi se svijet mogao suočiti u narednom desetljeću nego prošle godine.

Izvješće odražava gubitak povjerenja u vodstvo vlada, zaključio je izvršni direktor WEF-ova odjela za rizike i glavni autor izvješća Lee Howell.

Kao najveće ekonomske prijetnje s kojima se svijet suočava ponovo su izdvojene ogromne razlike u primanjima i neodržive javne financije. Pozornost privlači i pojačani naglasak na opasnostima koje donose ekstremne vremenske prilike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...