Milin: “Radi se o pogrešnoj informaciji, Molat plovi prema Egiptu!”

Ne znamo kako je došlo do ove dezinformacije, radi li se o pogrešnoj informaciji Obalne traže ili izvjestitelja BBC-a, no s Molatom i svih 20 članova posade je sve u redu. Oni čekaju privez u luci Sunderland u Ujedinjenom kraljevstvu da bi nakratko presložili teret drvene građe i nastavili put, kazao je Zadarskom listu predsjednik uprave Tankerske plovidbe Lenko Milin rano jutros nakon što su i hrvatski mediji objavili kako je teretni brod Molat možda udario u ledene sante i oštećen je.

“Hrvatski brod koji prevozi tisuće tona drvene građe upao je u poteškoće u Sjevernom moru kraj obale Wearsidea te je vrlo moguće udario u ledenjak”, stoji u vijesti koju je sinoć  objavio BBC pozivajući se na izvještaj Obalne straže.

Odmah je obznanjeno kako je riječ o brodu Molat u vlasništvu Tankerske plovidbe iz Zadra.
U tim izvješćima točno stoji kako su u ponedjeljak krenuli iz švedskog Norrkopinga prema Aleksandriji u Egiptu.

U Norrkopingu su ukrcali 36.152,991 kubnih metara drvene građe za Egipat. Brod je teret nakrcao u skladišta i na palubu. U nevremenu na Sjevernom moru tako nakrcan zapovjednik je zbog oluje po pravilima struke odredio najpoovoljniji kurs da izbjegne jače udare valova. Unatoč izboru povoljnog kursa došlo je do udara 2-3 snažnija vala u ljevu krmenu stranu a zbog čega je na palubi došlo do pomjeranja drvene građe na desno. Usljed toga došlo je do nagnuća broda na bok. Poduzete su propisane mjere, brod je krmljen, balastom se ispravio i zatražio prijam u najbližu sigurnu luku. Upravo pred brtianskom lukom Sunderland čekaju vez kako bi presložili teret i nastavili put. Nikakav ledenjak. Nastavljaju što skorije ka Aleksandriji, zaključio je Milin.

Brod je trenutno usidren u Seaburnu, a posada je i prethodnu noć provela na brodu. Danas bi trebali dobiti privez u Sunderlandu da obave preslagivanje tereta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...