Mještani Bokanjca u šoku: Kosti njemačkih vojnika bacili u vreću i – zagubili!?

Nejasan način, a potom i prekid ekshumacije posmrtnih ostataka pripadnika nacističke vojske s groblja na predjelu Bokanjac u Zadru postali su “mračna tema“ i predmet konsternacije – sve je izgledalo legalno i propisno, no ekshumacija je iznenada prekinuta, kosti koje su izvađene stavljene su bez reda u vreću i nestale su, a radovi nisu nastavljeni.

Zbog čega ekshumacija nije nastavljena ako je sve bilo po propisu, nitko u Zadru nema odgovor. Najviše su ogorčeni mještani na predjelu Bokanjac jer se šest desetljeća jedini brinu o napuštenim grobovima vojnika Wehrmachta, kojih je više od stotinu, a desetljećima traju i dogovori o adekvatnom zbrinjavanju tih posmrtnih ostataka, piše Slobodna Dalmacija.

 

Zapisana imena

Konačni dogovor, barem je tako izgledalo, postignut je s predstavnikom Saveza za skrb o njemačkim vojnim grobovima (VDK) Goranom Radićem, uz suglasnost Grada Zadra i njemačkog veleposlanstva u RH.

Radić je tako u rujnu prošle godine uputio svoja dva djelatnika na groblje na Bokanjcu u Zadru, gdje za svakog od 123 vojnika Trećeg Reicha postoje podaci: tadašnji mjesni župnik Antonio Antonelli zapisivao je imena, prezimena i osnovne biografske podatke za svakog preminulog i ukopanog vojnika Wehrmachta, te se svakome zna grobno mjesto.

Svi su oni umrli neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada su radili na prokopu vodovoda do zračne luke na Zemuniku, te su pokapani 1945. i 1946. godine.

U rujnu prošle godine na groblje su došla dva Radićeva radnika s bagerom. Počeli su raskopavati grobove. Raskopali su ih osam, a sve kosti su potrpali u jednu vreću. Kako ni Mjesni odbor Bokanjac, niti tamošnje Pogrebno društvo, koje desetljećima održava grobove njemačkih vojnika, nisu ništa znali o dogovoru za ekshumaciju, pozvali su policiju.

Policija je, međutim, utvrdila da dvojica radnika imaju sve potrebne dozvole, jer je toga jutra njihov šef Goran Radić bio u policiji, pokazao suglasnosti i najavio početak ekshumacije.

 

Nema odgovora

– Oni su raskopali osam grobova, bagerom, ispod elementarne razine dostojanstva kosti su ubacili u jednu vreću. Za svaku se grobnicu znalo tko u njoj leži, kakva je to ekshumacija?

Rekli su da imaju sve potrebne suglasnosti. Ako je tako, zašto nakon tog dana više nikada nisu došli i ekshumacija nije nastavljena? Tko je Goran Radić, zašto ekshumaciju ne obavlja gradska komunalna tvrtka?

Zašto su kosti bacili u jednu vreću i odnijeli ih? I kamo su ih odnijeli? – nizao je pitanja Enio Meštrović, jedan od 11 članova Izvršnog odbora bokanjačkog Pogrebnog društva, ogorčen ovakvim tretmanom groblja i posmrtnih ostataka za koje se Bokanjani desetljećima brinu.

Odgovore na Meštrovićeva pitanja za sada nema nitko. Zbog čega ekshumacija nije nastavljena trebao bi kazati Goran Radić, predstavnik VDK, no on već neko vrijeme nije dostupan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...