Mons. Gašparović: Bolji svijet prvo se mora dogoditi u nama

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale u kojoj su moći te ranokršćanske mučenice iz 4. st., svečano je obilježena koncelebriranim misnim slavljem na kojem su sudjelovali brojni hrvatski biskupi i svećenici. Među ostalima koncelebrirali su šibensko-kninski biskup Ante Ivas, splitsko-makarski biskup Mile Bogović, dubrovački biskup Mate Uzinić i gospićko-senjski biskup Marin Barišić.

Misi su prisustvovali brojni predstavnici javnog, društvenog, crkvenog i političkog života. Nazočili su bivši ministri Božidar Kalmeta i Ana Lovrin, dožupan Stanko Zrilić, rektor Ante Uglešić i brojni drugi.

Mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, tijekom propovijedi je govorio o životu sv. Stošije kao primjeru žive vjere.

– Proslavili smo Božić i božićno vrijeme, vrijeme u kojem se Bog utjelovio i postao čovjekom. Bio je i ostao istinsko svjetlo, pravednost, dobrota i milost, isto tako i mučenik. Život sv. Anastazije bio je sličan putu Isusa Krista, trnovit, bolan, ali slavan. Iako mučena, ostala je čvrsta, nepokolebljiva i sveta, istinsko čudo ovog svijeta, istaknuo je mons. Gašparović. Dodao je kako je u prva tri stoljeća kršćanstva bilo 18 milijuna mučenika te zaključio da je “krv mučenika sjeme kršćanstva baš poput zrna pšenice koje mora umrijeti da bi potom višestruko rodilo ploda”.

Koncelebrirana svečana misa, Đuro Gašparović (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)– Svi mučenici prihvatili su Krista kao Boga. Bili su svjesni da izgubiti život za Krista znači život spasiti i donijeti obilati plod. Stošija se proslavila djelima ljubavi prema siromašnima, njegovala je bolesne, bodrila klonule, pomagala utamničene kršćane, hrabrila malodušne. Samo velika i čvrsta vjera u Boga može natjerati čovjeka na ovoliku herojsku spremnost koja je potrebna svima u godini vjere, rekao je srijemski biskup.

Zahvalio se domaćinu, nadbiskupu Želimiru Puljiću, na pozivu da vodi koncelebrirano euharistijsko slavlje. Podsjetio je da se jedan dio moći sv. Stošije čuva u srijemskoj biskupiji zbog čega je ona na poseban način povezana sa zadarskom.

Mons. Gašparović poručio je vjernicima da se “bolji svijet prvo mora dogoditi u nama da bi se dogodio među nama”.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...