MORH uputio poziv muškarcima za upis u vojnu evidenciju

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske uputilo je u utorak poziv svim muškarcima, hrvatskim državljanima rođenima od 1995. godine koji dosad nisu upisani, da se zbog upisa u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Riječ je o redovitom godišnjem upisu u vojnu evidenciju koje je sukladno Zakonu o obrani. Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u Područnim odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvani muškarci moraju predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obvezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji. Također, sukladno Zakonu o obrani, na poziv su obvezni odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, i to u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu države u kojoj borave, zbog uvođenja u vojnu evidenciju.

Obveza upisa u vojnu evidenciju proizlazi iz Zakona o obrani uz napomenu kako je obveza služenja vojnog roka suspendirana odlukom Hrvatskog sabora, odnosno služenje vojnog roka u RH obavlja se isključivo dobrovoljno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...