Na javne gradske površine stiže automatski vanjski defibrilator: Sad će i laici moći spašavati živote

U ministarstvu zdravlja danas će biti potpisan Sporazum o suradnji u provedbi programa edukacije iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije pod nazivom “Pokreni srce – spasi život”.

Program predviđa postavljanje automatskog vanjskog defibrilatora (AVF) na javne gradske površine poput kolodvora, aerodroma, stadiona, trgovačkih centra i slično. Uređaj omogućava da se u hitnim slučajevima, onima koje zadesi poremećaj rada srca, pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe.

Prijenosni automatski defibrilator sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje, tako da pomoć bolesniku mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, do dolaska hitne pomoći.

Procjenjuje se da od 100 ljudi, srčani zastoj preživi manje od 10. Iz resornog Ministarstva poručuju da je cilj programa povećati preživljavanje i smanjiti invalidnost u slučajevima hitnih stanja i ugroženosti ljudskih života te upoznati građane s učestalosti srčanog zastoja i postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe automatskih vanjskih defibrilatora.

Sporazum će potpisati ministri zdravlja Rajko Ostojić, obrane Ante Kotromanović, unutarnjih poslova Ranko Ostojić te pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...