Nakon praznika očekuje nas novi val gripe

Mnogi smatraju da je gripa bezopasna bolest, no statistike govore drukčije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, samo prošle godine u Hrvatskoj je od gripe umrlo 10 ljudi. U pandemijskoj godini gripe (2009.) bilo je čak 58 smrtnih slučajeva. Zbog toga liječnici preporučuju cijepljenje, osobito rizičnim skupinama: trudnicama, pretilim ljudima, srčanim, plućnim, kroničnim bolesnicima.

U zadarskoj županiji gripa se pojavila još krajem prosinca. Ipak, najgore nas čeka po završetku praznika kada se djeca vraćaju u školske klupe i vrtiće, doznajemo od dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju zadarskog HZJZ.

Izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, anticjepivne kampanje koja je zahvatila širu javnost, zbog čega se smanjio interes za cijepljenje protiv gripe, a naručen je i manji broj cjepiva.

– Pretprošle godine naručili smo 600 tisuća, dok smo prošle godine za ovu sezonu naručili 400 tisuća doza cjepiva. Gripa nije neka banalna bolest. Ona sistemski zahvaća organizam, zahvaća cijelo tijelo pa je zato u slučaju da se ne odleži moguća upala pluća, može zahvatiti i srčani mišić. Zbog manje plućne površine, uslijed dizanja dijafragme, osobito su ugrožene trudnice. Također su ugroženi pretili ljudi, zbog slabijeg imuniteta. Zato se nadam da mnogi, naročito ugrožene skupine, neće podleći ovoj antivakcinalnoj kampanji, rekao je dr. Medić.

Treba reći da se prema preporuci u Americi cijepilo preko 50 posto trudnica, dodao je voditelj zadarske Epidemiološke službe. Upozorio je na važnost preventive dodajući da je u zatvorenim kolektivima potrebno brisati se papirnatim maramicama i redovito prati ruke.

Oni koji se žele cijepiti, mogu se obratiti svom liječniku opće prakse ili doći u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Kolovare. Cjepiva još ima, a cijepljenje traje koliko i sezona gripe – do proljeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...