Nastavlja se filmski program u klubu ACME

Ekologija u sridu, filmski program kluba Acme, u ciklusu posvećenom Prvim narodima, u srijedu 23. siječnja s početkom u 18 sati, predstavlja dokumentarni film Dakota 38.

Dan nakon Božića 26. prosinca 1862. godine u mjestu Mankato, Minnesota, američka je vojska uz blagoslov predsjednika A. Lincolna vješanjem pogubila 38 Sioux Indijanaca. Dan koji će ostati zapamćen kao najveće masovno smaknuće u povijesti SAD-a.

U gotovo pola stoljeća anglo doseljenici zaposjeli su područje doline Minnesota, teritorij Santee Sioux-a. Vlada je stanovništvo postupno selila u manje rezervate otkupljujući zemlju u zamjenu za hranu ili po cijeni od 1 cent po hektaru za preko 20 miliona hektara zemlje. No sporazum nije zaživio, korumpirani agenti zadržali su novac, a hranu prodavali naseljenicima. Izgladnjeli, nemoćni i prevareni indijanski lovci napustili su rezervate ne bi li prehranili svoje obitelji. Sukob s vojskom, poznat kao Rat Dakota, Minnesota ustanak ili Ustanak Siouxa, trajao je 5 tjedana; nadmoćna američka vojska lako je ugušila otpor Indijanaca.

Za 303 zarobljena Siouxa vlada Minnesote tražila je hitno smaknuće. Zabrinut da bi takva odluka mogla europljane prikloniti ulasku u rat na strani Juga, predsjednik Lincoln ponudio je političarima Minnesote kompromis – oni će listu za vješanje ‘skratiti na 39’, a zauzvrat je obećao progon i smrt Indijancima koji se nađu na teritoriju države Minnesota te isplatu državi 2 miliona dolara iz federalnih rezervi, iako je dug za zemlju iznosio 1.4 mil dolara. Tako je država Minnesota riješila ‘problem s Indijancima’.

150 godina kasnije, u sjećanje na mračnu stranicu američke povijesti, grupa jahača predvođena duhovnim vođom Dakota i ratnim veteranom Jim Millerom, kreće na 530 km dug put od Lower Brule-a u Južnoj Dakoti do mjesta i na dan obljetnice smaknuća u Mankatu, Minnesota. Ovo je priča o njihovom putu, putu koji iscjeljuje; o sniježnim olujama koje podnose, stanovnicima koji ih putem udomljavaju i hrane… Dakota 38 priča je o oprostu i pomirenju. ‘Biti Dakota znači hodati u miru i skladu sa svim živim stvorenjima. To je naš način.”

ACME, srijeda 23.1.2013. u 18h. Ulaz slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...