Ne smetaju ih ni velike gužve na granicama dok hrle prema omiljenim destinacijama!

Veliki broj Hrvata danas je krenuo na skijanje u omiljene destinacije u Austriji, Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Unatoč krizi, na padine će po nekim procjenama po zimski užitak približno u istom broju kao lani, oko 200 tisuća građana.

Iz HAK-a su upozorili rano jutros kako se na cestama koje vode prema graničnim prijelazima očekuje vrlo gust promet, posebice do graničnih prijelaza Bregana i Macelj te Kaštel, Plovanija, Rupa i Pasjak.

Slično, ali na ulasku u Hrvatsku, očekuje i granične prijelaze Stara Gradiška, Slavonski Brod i Bajakovo.

Razlog nije samo završetak blagdanskog slavlja za Božić i Novu godinu i povratak naših i građana susjednih nam zemalja u gradove Europske unije, već i odlazak brojnih skijaša ka skijalištima u Sloveniji, Austriji, Italiji i Francuskoj, odnosno Slovačkoj.

Iz HAK-a naglašavaju kako se i na važnijim prometnicama u inozemstvu ovih dana očekuje vrlo jak promet: u Austriji su to, prije svih,Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema skijalištima u Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha.

 

Najčešće se plaća na rate!

Plaćanje karticom ili na kredit najčešća je varijanta, kažu u putničkim agencijama. “Manje više sve se rasteže na rate. Što se tiče načina plaćanja fleksibilni smo kao i svi drugi u državi jer u principu načina za prodaju bez rata praktički nema. Jednostavno je to, možemo slobodno reći, apsolutni must”, ističu.

Rezervacije su krenule još početkom kolovoza, a najveći interes tradicionalno je za tjedan školskih praznika od 5. do 12. siječnja. Na vrhu biranih destinacija i dalje su uvjerljivo austrijska skijališta, pa Hrvatima nešto bliža Slovenija i Italija, a ni Francuska, iako traženija u proljeće, nije podbacila.

Cijene kao i obično variraju ovisno o lokaciji, vrsti smještaja i ponudi, no one su u prosjeku od tri tisuće kuna naviše za apartman za četvero, dok su oni manji za dvoje već za 2600 kuna. “Stvarno ima svega i svačega, za svaki džep nešto”, kažu iz agencija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...